Ce bani li se ia românilor din venit, dacă Guvernul aplică indicațiile Băncii Mondiale

Ce bani li se ia românilor din venit, dacă Guvernul aplică indicațiile Băncii Mondiale
România a acumulat multe datorii, economia nu stă pe roze, așa că tot românii vor suporta măsuri care să conducă la redresarea financiară.

Premierul Nicolae Ciucă a vorbit despre impozitul pe veniturile care depăşesc salariul preşedintelui, că este vorba de aplicarea lui doar la stat, iar procentul este de 16%, pentru că acesta funcţionează şi ca impozit pe legea finanţelor. Deocamdată se face doar o analiză la nivelul Ministerului Finanţelor, iar decizia va ţine cont de datele prezentate. PSD a anunțat că nu e de acord cu măsura, dar se poartă discuții în coaliție.

Ministerul Finanţelor a identificat aproximativ 81.000 de români care obţin lunar peste 25.000 de lei din salarii şi venituri asimilate, inclusiv din sporuri şi indemnizaţii pentru consilii de administraţie, potrivit informaţiilor obţinute de Profit.ro și citate de News.ro. Este vorba atât de angajați din sectorul privat, cât și de bugetari.

Banca Mondială a făcut propuneri Guvernului României

Guvernul a cerut expertiză de la Banca Mondială, pentru a vedea cum se poate ieși din situația critică. Specialiștii Bancii recomandă guvernanților introducerea cotei progresive de impozitare, eliminarea scutirilor pentru IT-iști și construcții, introducerea unor beneficii fiscale pentru românii cu venituri mici, dar și creșterea impozitării microîntreprinderilor.

Propunerile specialiștilor de la Banca Mondială sunt consemnate într-un raport:

*Introducerea impozitului progresiv. Adică să ia mai puțini bani de la cei cu venituri mici și mai mulți de la cei cu venituri mari.

*Angajații din agricultură, construcții și IT ar trebui să plătească din nou impozit pe venit, dar și românii cu venituri mici ar trebui să dea mai puțin din banii pe care îi câștigă la stat. Adică, fie să nu mai plătească contribuția la sănătate, fie să primească un așa-zis credit fiscal, adică să aibă posibilitatea de a-și deduce din cheltuieli.

*Experții mai recomandă Guvernului să ia în calcul și ca angajații din construcții și pensionarii cu venituri mari să plătească contribuție la sănătate.

*Revenirea la TVA de 16% pentru mâncarea din restaurante, cazarea la hotel, alimente, medicamente, lemne, încălzire în sistem centralizat și multe altele, care acum beneficiază de reduceri ale cotei de TVA.

*Banca Mondială cere și o reformă în ceea ce privește microîntreprinderile. În primul rând scăderea până la 1 ianuarie 2025 a pragului de încadrare de la 500.000 de euro, cât e acum, la circa 90.000 de euro.

*Tratament fiscal echitabil între angajați și cei care lucrează ca PFA, prin introducerea și pentru salariați a unor plafoane pentru contribuția la pensie.

Aceste măsuri ar trebui implementate în perioada 2025-2028 și ar trebui să vină la pachet cu restructurarea cheltuielilor bugetare.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre