Simona Ionescu / Redactor Șef

Ce bani plătesc românii în 2025 dacă dețin o locuință în proprietate

Ce bani plătesc românii în 2025 dacă dețin o locuință în proprietate
Începând cu data de 1 ianuarie 2025, impozitele pentru locuințe, autovehicule și terenuri au fost ajustate potrivit ratei inflației. Cât urmează să plătească românii care sunt proprietari de case.

Potrivit Codului Fiscal, dacă sunteți proprietari de locuințe și mașini, trebuie să plătiți impozit pentru fiecare în parte, dar s-a schimbat data limită.

Dacă vreți să beneficiați de o reducere de 10% la impozitul pentru locuință sau mașină, trebuie să achitați integral taxele locale până la data de 31 martie 2025. Un beneficiu important pentru români, ținând cont de faptul că de la 1 ianuarie 2025 impozitele au fost ajustate, conform ratei inflației.

Cum pot plăti românii

Românii pot plăti taxele fie prin numerar, card bancar, la ghișeele administrațiilor financiare, sau la casieriile direcțiilor de taxe locale ori prin oficiile Poștei Române. De asemenea, se poate plăti online folosind platformele digitale puse la dispoziție de autorități.

Facilitatea se aplică impozitelor pe clădiri, terenuri și mijloace de transport. De asemenea, românii sunt obligați să plătească și alte taxe, precum impozitul pe venit, contribuțiile la sănătate și pensii, dar și alte taxe specifice, cum ar fi cele pentru publicitate sau spectacole.

Majorări semnificative la indexarea impozitelor

Ce bani plătesc românii în 2025 dacă dețin o locuință în proprietate
Cât trebuie să scoată din buzunar românii pentru plata taxelor pentru casă

În majoritatea orașelor mari, taxele au crescut cu aproximativ 10%. Pentru o garsonieră, de exemplu, dacă până acum proprietarul plătea 180 de lei, acum va trebui să scoată din buzunar aproximativ 200 de lei.

La un apartament cu două camere suma depășește 250 de lei, în timp ce impozitul pentru un apartament cu trei camere va fi de peste 400 de lei, iar la unul cu patru camere va depăși 560 de lei. În ceea ce privește autovehiculele, impozitul anual variază în funcție de capacitatea motorului.

Pentru un motor cu capacitate medie va trebui plătit un impozit de 220 de lei, iar pentru un motor mai puternic suma va depăși 260 de lei. Printre orașele cu creșteri foarte mari a impozitelor și taxelor, de până la 100%, se numără Baia Mare, în timp ce la Constanța și Iași locuitorii vor suporta creșteri de aproximativ 10%.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri