Simona Ionescu / Redactor Șef

Ce legătură are castorul cu aroma de vanilie. Răspunsul este unul nebănuit

Ce legătură are castorul cu aroma de vanilie. Răspunsul este unul nebănuit
Vanilia este una dintre aromele preferate la nivel mondial. Toată lumea știe că această minunăție provine de la păstaia de vanilie. Însă ceea ce este mai puțin cunoscut este ce legătură are castorul în toată această situație.

Puțini sunt cei cărora le place să gătească și care să nu fie mari iubitori de vanilie. Pentru prăjituri, aceștia își pot cumpăra extract artificial de vanilie, extract natural de vanilie sau își pot face singuri extractul. În plus, există tone de produse cu aromă de vanilie. Cu toate acestea, majoritatea dintre aceste produse aromate și gustoase nu folosesc extract natural de vanilie. Surprinzător, dar castorul are o legătură cu aroma de vanilie. 

Substanța principală din componența vaniliei care îi dă acea aromă plăcută este vanilina. Din păcate, este foarte greu de satisfăcut întreaga cerere doar din păstăile de vanilie ceea ce explica în mare parte și costurile ridicate ale vaniliei naturale. Procesul de producție a păstăilor de vanilie durează 5-6 ani, în plus trebuie polenizate manual și aceste fructe mici  trebuie culese manual!  După toate astea, e de înțeles că păstăile sunt scumpe, iar costurile ridicate și cererea mare justifică din plin existența unor surse alternative pentru una din aromele noastre preferate.

Castorul și aroma de vanilie. Ce legătură au 

Castorul aroma de vanilie

Pentru că era nevoie de o alternativă, omenirea a găsit una cel puțin ciudată. Una dintre sursele de aromă de vanilie este castoreum, o substanță extrasă de la castor. Castoreum este substanța vâscoasă eliberată din pungile posterioare (similar cu glandele anale) ale castorului. Castoreum se extrage atât din substanța secretată, cât și din excrementele uscate de castor! Acest aprodus nu este folosit numai pentru aroma de vanilie, dar și pentru aromele de zmeură și căpșuni. Veganii ar fi interesați să afle că acest extract este etichetat drept “arome naturale”  pe cele mai multe dintre listele cu ingrediente.

O altă sursă de extragere a mult iubitei arome este cea de balegă de vacă. Procesul poate părea dizgrațios, dar este important de luat în calcul faptul că dacă această sursă de vanilină se răspândește, va reduce emisiile cu efect de seră eliberate de balega de vacă.

Foto: Facebook

Studiu. Omega-3 și vitamina D reduc riscul de infectare cu Covid-19. Ce se întâmplă cu vitamina C

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre