Simona Ionescu / Redactor Șef

Ce proces incredibil! O singură familie se luptă la CEDO cu 32 de țări din Europa

Ce proces incredibil! O singură familie se luptă la CEDO cu 32 de țări din Europa
O familie din Portugalia vrea să se judece la CEDO cu 32 de state europene, începând din toamnă. Motivul? Țările nu au luat măsurile adecvate pentru a preveni efectele schimbărilor climatice.

Șase membri ai familiei Agostinho din Portugalia  au acționat în judecată România și alte 31 de țări europene din cauză că nu au luat măsurile adecvate pentru a preveni efectele schimbărilor climatice, relatează The Guardian.

Claudia Agostinho (23 de ani), asistentă medicală de profesie, a deschis acest proces împreună cu cinci frați și verișori de-ai săi și a oferit și o explicație mai amplă. Aceasta a spus că mergea la plaja Pedrogao, la Oceanul Atlantic, când era mică, iar în 2017, incendiile au devastat zona. Atunci au murit 66 de persoane, au fost rănite alte 250, iar 20.000 de hectare de pădure au fost distruse. Acum, mai spune ea, plaja Pedrogao este imaginea vie a distrugerilor provocate de încălzirea globală.

Care sunt țările chemate în judecată

Femeia susține că a intentat procesul pentru a arăta impactul încălzirii globale și eșecul țărilor de a reduce emisii de gaze cu efect de seră. Ea și rudele ei sunt reprezentați la CEDO de 10 avocați din Marea Britanie. Statele europene chemate în judecată sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Cehia, Germania, Grecia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Croatia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Luxemburg, Letonia, Malta, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveția, Marea Britanie și Turcia.

„Faptul că CEDO a acceptat acest caz este o evoluție semnificativă, care arată că ia în serios schimbările climatice în raport cu drepturile omului”, a declarat Gearóid Ó Cuinn, de la organizația Global Legal Action Network, care sprijină cazul portughezilor. Plângerea lor va ajunge în toamnă în fața unui complet de 17 judecători de la CEDO.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre