Tichetele de masă pe care angajatorii nu mai vor să le dea, ar putea reprezenta o gură de oxigen (parțială) pentru aceștia. Așa cum știți, momentan, tichetele de masă pot fi oferite fie pe suport electronic (card), fie pe hârtie, iar costurile aferente sunt suportate de către angajatori. Noul proiect legislativ propune reglementarea unui alt tip de avantaj salarial în Codul fiscal. Acesta constă în acordarea echivalentului în lei a valorii tichetelor de masă către angajații care nu beneficiază de astfel de bilete de valoare.
Astfel, dacă ordonanța va trece, angajatorii pot opta să ofere angajaților, în locul tichetelor de masă, contravaloarea lor, în același mod în care fac plata salariului, și anume cu plata în numerar sau prin virament bancar, pe card. În Codul fiscal va fi reglementat, prin acest proiect, și tratamentul fiscal al unui alt tip de avantaj salarial ce va putea fi acordat de angajatori: „echivalentul în lei al tichetelor de masă în aceleași limite și condiții, precum și cu aceleași destinații ca cele prevăzute de lege pentru acestea, acordat angajaților care nu beneficiază de astfel de bilete de valoare”.
Avantaj parțial la plata în lei a tichetelor de masă
Angajatorii scapă de cheltuielile cu tichetele de masă în format electronic, dar dau de altă belea: impunerea cu 10% (CASS) a tichetelor de masă.
Tichetele de masă sunt reglementate în Legea biletelor de valoare – „bilete de valoare acordate angajaţilor lunar, ca alocaţie individuală de hrană, utilizate numai pentru achitarea mesei sau pentru achiziţionarea de produse alimentare”. Rămâne de văzut cum se va urmări circuitul banilor (în cazul plății în lei a tichetelor). La fel ca tichetele de masă, echivalentul lor în lei va fi impozitat cu 10%, precum și diminuat cu cota de CASS.
Pe de altă parte, suportarea de către angajator a contravalorii hranei la locul de muncă, în limita valorii maxime, potrivit legii, a unui tichet de masă/persoană/zi rămâne scutită de impozit și de toate contribuțiile sociale, scrie avocatnet.ro
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook