Potrivit informaţiior de pe site-ul Observatorului Astronomic „Vasile Urseanu”, în jurul datei de 21 iunie, longitudinea astronomică a Soarelui este de 90°, iată, deci, ce se întâmplă, de fapt, în cea mai lungă zi din an. Este momentul solstiţiului de vară, care marchează începutul verii astronomice.
Pământul face atât o mişcare anuală de revoluţie în jurul Soarelui, cât şi o miscare diurnă de rotaţie în jurul axei polilor tereştri. Axa polilor păstrează (în prima aproximaţie) o poziţie fixă în spaţiu, ea fiind înclinată pe planul orbitei Pământului (numit planul eclipticii) cu 66° 33′. Datorită acestui fenomen, cele două emisfere terestre sunt iluminate de Soare inegal în decurs de un an, fapt ce generează la latitudinile medii inegalitatea zilelor şi a nopţilor, precum şi succesiunea anotimpurilor.
Ce se întâmplă, de fapt, în cea mai lungă zi din an
În momentul solstiţiului de vară, Soarele se va afla la 23° 27′ distanţa unghiulară nord faţa de ecuatorul ceresc, el descriind mişcarea diurnă pe un cerc paralel cu ecuatorul, numit Tropicul racului.
Denumirea de Solstiţiu (n.r. – soarele stă) este dată de faptul că la data respectivă are loc schimbarea gradientului mişcarii Soarelui în raport cu declinaţiile acestuia. Soarele aflându-se la culminaţie (pentru latitudinea medie a ţării noastre) la 67° 52′ deasupra orizontului, durata zilei va avea cea mai mare valoare din an, respectiv 15 ore și 32 de minute, durata nopţii fiind de numai 8 ore și 28 de minute.
Din același motiv şi crepusculul are durata maximă din an, iar la latitudinile ridicate, crepusculul se prelungeşte toată noaptea, locuitorii regiunilor respective fiind martorii faimoaselor „nopţi albe”. Trebuie știut că, după Solstiţiului de vară, durata zilei va începe treptat sa scadă, în timp ce durata nopții începe să crească, fenomen care durează până la data de 21 decembrie, când are loc solstiţiul de iarnă.
Perioada ideală pentru nunți
Solstiţiul de vară este din vechime legat de strângerea primelor recolte și a plantelor medicinale. Se aprindeau, la răspântii, focurile pentru Noaptea de Sânziene, pentru îndepărtarea bolilor şi a necazurilor. Animalele domestice se treceau prin foc pentru purificare, iar oamenii purtau peste câmpuri torțe, pentru a îndepărta dăunătorii. Se spune că este cea mai bună perioadă din an pentru a face nunți.
Sursa foto: Pixabay
Trei bancuri în loc de Horoscop
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook