Conform prospectului, vaccinul Pfizer anti-covid ne va imuniza abia după şapte zile de la administrarea celei de-a doua doze. Este important de menționat că, doar cei cu vârsta peste 16 ani se pot vaccina, deoarece nu se ştie ce efect va avea vaccinul asupra persoanelor sub 16 ani.
Vaccinul anti-covid pentru femeile însărcinate
Prospectul precizează, de asemenea, că nu au fost făcute studii pentru a vedea efectul vaccinului anti-Covid asupra femeilor însărcinate şi a celor care alăptează. Nu se știe nici dacă ne va fi afectată fertilitatea după vaccinare.
În schimb, au fost găsite cele mai des întâlnite efecte adverse: dintre persoanele pe care s-a efectuat testarea vaccinului Pfizer, peste 80% au resimţit durere la locul injectării timp de câteva zile, 60% au resimţit oboseala, 50% au avut dureri de cap, 30% au avut dureri musculare, 30% au avut frisoane, 20% dureri articulare şi 10% au făcut febră.
Când vor fi vaccinurile disponibile pentru populaţie
Experţii OMS sunt de acord că vaccinurile vor fi un instrument puternic împotriva acestei pandemii, dar amintesc că ele vor fi disponibile pe scară largă pentru populaţie numai după vaccinarea lucrătorilor sanitari şi a categoriilor de risc.
De asemenea, directorul general al OMS a îndemnat guvernele să-şi planifice de pe acum campaniile de vaccinare, asigurându-se că au personalul necesar, facilităţile de stocare a vaccinurilor la temperaturi foarte scăzute şi reglementările necesare.
Mare atenție la respectarea măsurilor de prevenție împotriva COVID-19
Tedros Adhanom Ghebreyesus a avertizat publicul că este absolut necesar ca măsurile de prevenție să fie respectate în continuare. Spitalele, unităţile de terapie intensivă şi personalului sanitar lucrează la foc continuu și au asupra lor o presiune enormă.
„Ştim că a fost un an greu şi că oamenii au obosit, dar în spitale care lucrează la sau peste capacitate este cum nu se poate mai greu. Adevărul este că în prezent multe locuri se confruntă cu o transmitere ridicată a virusului, ceea ce pune o presiune enormă asupra spitalelor, unităţilor de terapie intensivă şi personalului sanitar”, a spus directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Trucuri eficiente pentru a scăpa de mahmureală
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook