Pentru a pregăti o mâncare delicioasă, aveți nevoie de cele mai bune ingrediente, pentru a transformat obișnuitul în extraordinar. Unele dintre ele vin însă cu un preț piperat. Sunt diamantele bucătăriei!
Trufele albe costă între 3.000 – 4.000 de dolari pe kilogram
Adesea supranumite „diamantele bucătăriei”, aceste ciuperci se găsesc în principal în regiunea Piemont din Italia și, ocazional, în unele părți din Slovenia și Croația. Trufele albe sunt cele mai prețioase și mai scumpe tipuri de trufe deoarece nu pot fi cultivate ca trufele negre. Gustul lor aromat poate face un fel de mâncare decadent.
Carne de vită Kobe
Specialiștii spun că acest tipă e carne costă 1,76 $ pe gram sau, dacă vă permiteți, plătiți 352 $ pentru o friptură de 200 de grame. Pentru a obține eticheta Kobe, carnea trebuie să îndeplinească standarde stricte, inclusiv o calitate impecabilă și un rating ridicat. Ce o face scumpă? Doar 3.000 până la 4.000 de vite sunt sacrificate anual.
Caviar Beluga, recoltat de la sturionul Beluga, pe cale de dispariție
Datorită rarității și exclusivității sale, caviarul Beluga are prețuri ridicate. Acesta este recoltat de la sturionul Beluga, specie pe cale de dispariție.
Beluga iraniană este cea mai scumpă, cu un preț uluitor de peste 29.500 de dolari pe kilogram. Foarte apreciat pentru gustul său delicat de unt și textura catifelată, acest deliciu se savurează cel mai bine dacă îl puneți cu lingura în palme și îl savurați la temperatura corpului.
Șofranul este recoltat din stigmatul florii de șofran crocus, care se găsește predominant în Iran
Prețul șofranului ajunge la 10-20 de dolari pe gram. Printre cele mai scumpe ingrediente, șofranul este recoltat din stigmatul florii de șofran crocus, care se găsește predominant în Iran.
Deoarece din flori se obțin doar trei fire de șofran, procedura de recoltare manuală, care necesită multă muncă, justifică prețul său ridicat. Aceste fire aromate sunt un element de bază în mâncăruri precum paella și risotto, grație aromei.
Ciuperci Matsutake, comorile culinare ale Japoniei
Având un preț de 2.200 de dolari pe kilogram, ciupercile Matsuttake sunt comparate adesea cu trufele, aceste ciuperci sunt printre comorile culinare ale Japoniei. Găsite sub rădăcinile pinilor roșii, ele nu pot fi cultivate, ceea ce le face o delicatesă sezonieră rară, care impune un preț ridicat.
O foaie de aur comestibil ajunge la 3 dolari
Unul dintre simbolurile supreme ale extravaganței culinare, aurul comestibil transformă mâncărurile obișnuite în experiențe somptuoase. Folosită mai ales pe deserturi și cocktailuri luxoase, frunza de aur de 24 de carate este sigură pentru consum și surprinzător de lipsită de gust. Este doar pentru spectacol și pentru a adăuga un plus de strălucire experienței culinare.
Kopi Luwak, cea mai scumpă cafea din lume
Căutați o băutură rară? Pregătiți-vă să scoateți 100 de dolari pentru o ceașcă de cafea. Adesea prezentată drept cea mai scumpă cafea din lume, aceasta își datorează aroma deosebită unei metode neobișnuite.
Boabele sale sunt mâncate și digerate de pisicile civetă și apoi colectate din fecalele acestora înainte de a fi curățate și prăjite. Se spune că procesul de fermentare din sistemul digestiv al acestora conferă cafelei aroma sa fină și bogată, cu note de caramel și ciocolată.
Șuncă Iberico obținută din porci hrăniți cu ghindă
Jamón Ibérico este o delicatesă fabricată din porci Iberico hrăniți cu ghindă în Spania și Portugalia. Este considerată cea mai scumpă carne maturată din lume din cauza procesului unic de hrănire și maturare, a producției limitate și a prelucrării manuale intensive. Un picior din această șuncă bogată în unt poate costa o avere, fiind unul dintre cele mai scumpe ingrediente din lumea mezelurilor.
Bârcolaci cu gât de gâscă, 500 de dolari/kilogram
Aceste preparate nu sunt pentru cei slabi de inimă, datorită prețurilor. Recoltate din stâncile de pe coasta Galiciei, Spania, aceste crustacee sunt scumpe din cauza naturii periculoase a colectării lor. Gustul lor este o încrucișare între scoici și homar, cu o aromă dulce.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook