Nu e de ajuns că prețurile la alimente au explodat, pentru că în piețe aruncăm banii pe produse care ne pot îmbolnăvi.
Comercianții își bat joc de români înainte de Paști. Ouă și cozonaci pline de lături. Foto
În această perioadă, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor intensifică supravegherea piețelor, pentru a vedea ce se întâmplă cu produsele preferate ale românilor de Paște. Iar ceea ce au găsit reprezentații depășește orice limită. Într-o singură zi, ANPC a făcut 114 acțiuni de control în toată țara și au dat amenzi contravenționale de 380.000 de lei.
Dar nu numai atât, pentru că au fost oprite de la comercializare toate ouăle sparte sau cu termenul de valabilitate depășit. De asemenea, s-a luat și măsura opririi temporare a prestării de servicii, până la remedierea deficiențelor a unui magazin și a unui raion specializat din altul.
“A fi producător român nu înseamnă că ai mai puține reguli de respectat în raport cu consumatorul, cetățean român și el”
” La întrebarea” ce a fost înainte oul sau găina?” nu a reușit nimeni să răspundă. La fel nu am putut primit niciun răspuns pentru neregulile constatate într-o perioadă în care respectul ar trebui să fie suplimentar. Dacă nici de sfintele sărbători unii comercianți nu înțeleg să-și respecte cumpărătorii, mă întreb dacă mai există vreo șansă să o facă.
A fi producător român nu înseamnă că ai mai puține reguli de respectat în raport cu consumatorul, cetățean român și el. Prea multe amenzi date unor operatori economici pentru care Paștele reprezintă doar o șansă de câștig si atât”, a declarat Horia Constantinescu, președintele ANPC.
Care au fost cele mai întâlnire nereguli
Potrivit comisarilor ANPC, au fost găsite neconcordanțe între prețul de la raft și cel de la casa de marcat, ouă cu data durabilității minimale depășită, dar și comercializarea acestora fără data durabilității minimale menționată pe coajă. Asta nu e tot, pentru că au fost găsite la vânzare ouă sparte, cu excremente de pasăre pe coajă sau în ambalaje deteriorate, așezate alături de cele conforme.
În plus, s-au găsit spații de depozitare improprii cu rugină, scurgeri de conținut, dar și vitrine frigorifice neigienizate sau deteriorate. Comisarii ANPC s-au lovit și de nerespectarea regimului de temperatură indicat de producător pentru ouă crude sau fierte și vopsite.
Au fost găsite și ouă vrac, fără afișarea informațiilor de caracterizare prevăzute în lege (referitoare la calitate, greutate, metoda de creștere a păsărilor etc.) sau a prețului acestora, la raft. Dar și ouă fără documente de proveniență a mărfii, precum și producători care nu aveau certificat. Nu în ultimul rând, s-au descoperit deficiențe privind regimul promoțiilor.
Adio, cozonaci?
Nici la cozonaci, situația nu a fost mai bună. Au fost întreprinse, 90 de acțiuni de control, în toată țara, aplicându-se, până la acestă oră, amenzi contravenționale în valoare totală de 570.000 lei. Acestor măsuri, li s-au adăugat până acum și 4 măsuri de oprire temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficiențelor și o propunere de închidere temporară a unității pentru o perioadă de până la 6 luni.
Ce nereguli au fost descoperite
S-au depistat produse fără termene de valabilitate afișate pe etichetă sau cu data durabilității minimale depășită. Mai mult, au fost descoperite tăvi și cuptoare neigienizate corespunzător și a unor ingrediente cu termen expirat dar și cântare neverificate metrologic. Produsele de cofetărie erau fără elemente de informare-caracterizare sau cu ambalaje deteriorate.
Reprezentanții ANPC au făsit și spații de depozitare precum și vitrine frigorifice neigienizate și lipseau informațiile referitoare la alergeni, premixuri folosite sau data expirării de pe etichetă. Nu în ultimul rând, pe etichetele cozonacilor nu erau mentionate condițiile de păstrare/ depozitare sau gramajul produsului, iar unele produse aveau stare termică schimbată. Nu au fost respectate nici condițiile de păstrare pentru cozonac și pâine.
Pe aparatele de ventilare a aerului au fost găsite cantități masive de praf pe paletele ventilatoarelor sau scurgeri. În plus, în spațiul de producție propriu-zis au fost găsite furnici, larve și fluturi, iar produsele alimentare nu aveau respectate temperaturile de păstrare ale produselor.
Sursă foto: anpc
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook