Simona Ionescu / Redactor Șef

Copii transformați în sclavi pe banii statului. Ancheta care a șocat România

Copii transformați în sclavi pe banii statului. Ancheta care a șocat România
Sclavagismul nu a dispărut iar copiii abandonați sunt o sursă la îndemână. Așa au gândit doi soți, asistenți maternali din județul Timiș, persoane acreditate de DGASPC Timiș pentru a primi copii în plasament, și plătite, de altfel, din banii statului, pentru îngrijirea copiilor.

În loc să le ofere un cămin și iubirea părintească de care  minorii nu au avut parte în familia naturală, asistenții maternali au transformat acești copii în sclavi, pe banii statului. I-au exploatat în modul cel mai crunt. Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara- Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane efectuează, miercuri, trei percheziţii domiciliare, în județul Timiş, într-un dosar DIICOT care are ca obiect săvârşirea infracţiunii de trafic de minori în formă agravată.

Oamenii legii au descoperit că în familia acestor asistenți maternali, copiii luați în plasament aveau parte de cele mai rele tratamente, fiind exploatați prin muncă. Ei au fost transformați, practic, în sclavii personali ai familiei.

Copii mici transformați în sclavi, pe banii statului

„În perioada 2020 – 2022, două persoane, soț și soție, în calitate de asistenți maternali, împreună cu fiica lor, ar fi exploatat, prin supunerea la executarea unei munci sau îndeplinirea de servicii în mod forțat, patru persoane vătămate minore, cu vârste cuprinse între 12 și 16 ani, care se aflau în plasament la aceștia.

Pe parcursul celor doi ani de zile, asistenții maternali nu ar fi acordat îngrijirea, ocrotirea, educarea și întreținerea necesară persoanelor vătămate minore, care ar fi fost obligate să presteze zilnic activități fizice solicitante, în cadrul exploatației agricole deținute de persoanele bănuite”, se arată în comunicatul DIICOT.

Potrivit surselor noastre, atunci când copiii refuzau să mai îndeplinească sarcinile date de asistenții maternali, erau bătuți de către aceștia. Faptele au fost sesizate abia acum, după doi ani de când ororile au început. Cei trei suspecți au fost ridicați și urmează să fie duși pentru audieri la sediul DIICOT Timișoara.

Ce este un asistent maternal și cu cât e plătit ca să îngrijească copiii

Un asistent maternal profesionist este, conform reglementărilor în vigoare, o persoană atestată care asigură îngrijirea și educarea necesare dezvoltării armonioase a copilului/copiilor luați în plasament sau în încredințare. Nu oricine poate deveni asistent maternal. Asistenții maternali trebuie să aibă abilități specifice și de un atestat dublat de un contract de muncă valabil pe durata de valabilitate a atestatului, adică timp de trei ani.

Din punct de vedere legal, această profesie este reglementată de HG 679/2003. Concret, persoanele interesate să devină asistent maternal trebuie să demonstreze că pot comunica cu cei mici și că știu să îi îngrijească pe aceștia.

Un atestat se obține după ce se trimite o cerere la DGASPC, urmând ca autoritățile să evalueze persoana respectivă. Salariul unui asistent maternal este între 2500 și 3500 de lei în funcție de vechimea în muncă și de numărul de copii aflați în plasament. Sumă la care se adaugă alocația de plasament a copilului, în valoare de 600 de lei, pentru fiecare minor în parte.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre