Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, patronul de la Ferma Dacilor, Cornel Dinicu a fost reținut. Procurorii spun că e posibil ca „efectul termic al curentului electric” să fie motivul pentru care s-a produs incendiul. Se știa faptul că la pensiune existau frecvent fluctuații de tensiune. În dosar mai sunt cercetați atât fostul primar din comuna Gura Vadului, cât și actualul primar, sub acuzația de fals intelectual și abuz în serviciu.
„Distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru”
Alături de Cornel Dinicu au fost reținuți pentru 24 de ore și cei doi administratori, e vorba de Viorel Marian Olteanu și Adrian Vitomir Ristin. „Azi, 02.01.2024, față de cele trei persoane fizice având calitatea de administratori (un administrator statutar și doi administratori în fapt) s-a dispus măsura preventivă a reținerii pe o durată de 24 de ore”, se arată în comunicatul Parchetului. Aceștia sunt acuzați de „distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru”.
Șapte ani încâlcând legea
Din cercetările efectuate până acum a rezultat suspiciunea că timp de șapte ani (2016-2023), complexul a funcționat „prin încălcarea repetată a dispozițiilor legale privind derularea activității de „cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată”, desfășurate la sediul social din comuna Gura Vadului, sat Tohani.
„Astfel, construcția corpului principal de clădire, ce include restaurant, bucătărie și spații de cazare la parter și mansardă, a fost executată în regie proprie, fără obținerea avizelor și autorizației de construire. Totodată, demersurile și măsurile dispuse au fost realizate cu încălcarea prevederilor legale, respectiv ale Legii nr. 50/1991 republicată privind autorizarea executării lucrărilor de construcții și ale Legii nr. 10/1995 republicată privind calitatea în construcții.
Pensiunea a funcționat „cu încălcarea prevederilor Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor”
De asemenea, trebuie precizat că unitatea turistică a funcționat cu încălcarea prevederilor Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, H.G.R. nr. 571/2016 pentru aprobarea categoriilor de construcții care se supun avizării și/sau autorizării privind securitatea la incendiu și a normativelor aplicabile în domeniu.
Respectiv fără obținerea avizelor și a autorizațiilor ce ar fi trebuit emise de Inspectoratul pentru Situații de Urgență pentru funcționarea corespunzătoare, și fără respectarea normelor privind securitatea la incendiu”, se arată în comunicat.
S-a nenorocit și primarul comunei Gura Vadului
Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova au început urmărirea penală și față de alte trei persoane, iar una dintre acestea este cercetată pentru fals intelectual în formă continuată. E vorba de două acte materiale și abuz în serviciu în formă continuată.
„Din cercetările efectuate până în prezent a rezultat că la datele de 16.06.2020 și 29.09.2020, în calitate de funcționar public – primar al comunei Gura Vadului, împreună cu un alt funcționar public din cadrul Primăriei Gura Vadului, cu responsabilități în domeniul amenajării teritoriului și urbanismului, a emis două certificate de atestare a edificării/extinderii construcției.
Atestând fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului, omițând să verifice îndeplinirea condițiilor prevăzute de lege. Funcționarul public și-a îndeplinit defectuos îndatoririle de serviciu, cauzând o vătămare a drepturilor legitime ale persoanelor fizice care au beneficiat de servicii de cazare, respectiv dreptul de a beneficia de servicii turistice cu îndeplinirea condițiilor de siguranță a construcțiilor oferite spre închiriere în regim hotelier de persoana juridică menționată anterior, precum și a drepturilor fundamentale la integritate corporală și viață”, au spus oamenii legii.
Au fost făcute opt percheziții domiciliare
Oamenii legii au făcut opt percheziții domiciliare la adresele unde își au domiciliul sau locuiesc șapte persoane. Din aceste locuri au fost ridicate documente, telefoane și alte medii de stocare a datelor informatice.
„În vederea continuării cercetărilor, au fost emise și puse în executare un număr de 6 mandate de aducere, privind persoane ce au calitatea de administratori statutari sau în fapt ai societății comerciale, ori care îndeplinesc sau au îndeplinit funcții publice în cadrul autorității publice cu responsabilități în domeniul amenajării teritoriului și urbanismului”, au anunțat procurorii.
Identitatea celei de-a opta victime nu a fost confirmată
A fost finalizată cercetarea la Ferma Dacilor, unde a doua zi de Crăciun și-au pierdut viața opt persoane. Printre aceștia se numără unul dintre copiii lui Cornel Dinicu, dar și fiul șefului Direcției Generale de Informații a Armatei, generalul Petru Băiceanu, precum şi o studentă în anul II la Facultatea de Sociologie şi iubitul acesteia.
Aceștia au fost identificați pe baza probelor ADN. Despre identitatea celei de-a opta persoană încă nu se știe nimic. „Cu ocazia efectuării cercetării la faţa locului au mai fost identificate mai multe fragmente osoase, şi cu privire la acestea fiind dispusă efectuarea unei expertize genetice judiciare, în prezent nefinalizată”, precizează Parchetul. Au fost dispuse şi efectuate autopsiile medico-legale ale victimelor identificate şi a fost realizată audierea mai multor persoane”, au relatat procurorii.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook