Simona Ionescu / Redactor Șef

Cristian Gațu, sărbătorit de colegi, la 75 de ani. Cel mai bun handbalist din lume, în 1974

Cristian Gațu, sărbătorit de colegi, la 75 de ani. Cel mai bun handbalist din lume, în 1974
Marele nostru jucător de handbal Cristian Gaţu a împlinit 75 de ani. A fost sărbătorit de colegi așa cum se cuvine unui mare sportiv. În 1974 a fost desemnat cel mai bun jucător din lume. La mulți ani!

Marele nostru jucător de handbal Cristian Gaţu a împlinit 75 de ani. Acum este general în retragere ca mare sportiv al Clubului Steaua, dar este și unul dintre cei mai respectați și iubiți sportivi români.

La zi aniversară, a fost sărăbătorit de colegii săi. ”Cristian Gatu a împlinit azi 75 de ani și am fost alături de el, împreună cu mulți handbaliști din generațiile de aur. La mulți ani Cristi și să ne trăiești!”, a anunțat ziaristul Horia Alexandrescu, pe contul său de socializare.

Cristian Gațu, sărbătorit de colegi, la 75 de ani

Cristian Gaţu are doar 1,75 m înălțime, dar a impus respect. Avea să spună mai târziu că atunci, banii nu contau și că a jucat pentru spectacol şi pentru glorie, a lor şi a ţării. Cristian Gaţu a reuşit să câştige de două ori medalia de aur la campionatele mondiale. A câştigat Cupa Campionilor cu Steaua şi are regretul că nu a obţinut aurul olimpic, ci doar argintul, la Montreal şi bronzul, la Munchen.

Când era mic, Cristian Gaţu a jucat fotbal, la Dinamo, până când echipa trebuia să plece într-un turneu, în Statele Unite. Deşi trebuia să plece şi el, a fost înlocuit de un copil cu pile. Mai târziu făcea istorie în handbal.

Cristian Gațu. În 1974 a fost desemnat cel mai bun jucător din lume

Cristian Gațu est unul dintre cei mai mari handbalişti ai noştri din ultimii cincizeci de ani, dublu campion mondial, medaliat cu argint şi bronz la două olimpiade, A fost argintul viu al naţionalei noastre de handbal la începutul anilor 70 şi poate cel mai bun pivot pe care l-a avut vreodată România.

Chiar dacă nu era prea înalt, marca în poartă cu fente, răsuciri, cu nenumărate acţiuni perpendiculare pe poartă, cu demarcări derutante şi pase decisive. Câtă vreme a jucat, era spaima oricărei apărări, contribuind hotărâtor la gloria handbalului românesc în lume, făcându-ne, în două rânduri, cea mai bună naţională de pe întreg mapamondul.

Cristian Gațu, biografia

S-a născut la 20 august 1945, în București, ca fiu al gazetarului sportiv al anilor 40-50 ai secolului trecut, Petre Gațu. Ca și azi, gazetăria nu era o meserie bine plătită, astfel încât, pe la 5-6 ani, micuțul Cristian este obligat „să împrumute” din portofelul bunicii trei lei și douăzeci de bani, pentru a-și lua o minge de fotbal. Pentru că fotbalul a fost prima lui pasiune sportivă.

Cum tatăl său făcea mai mult cronică fotbalistică, îl lua cu el pe stadion, încă de la vârsta de 5 ani. Micuțului Cristian îi plăcea teribil steaua de pe emblema CCA-ului, așa încât se înscrie și se pregătește la CCA. Dar baza de pregătire era departe de casă, iar părinții s-au hotărât să-l aducă mai aproape și l-au înscris la Dinamo, unde a jucat fotbal din 1952 până în 1962, trecând prin toate fazele de juniorat.

Pe la 17 ani, se apucă serios de handbal și ajunge în lotul echipei Rapid. Nu stă mult aici, deoarece, cum intrase la Facultatea de Construcții, a intrat în echipa studențească „Știința București”. După terminarea facultății este legitimat la Steaua, unde va cunoaște adevărata consacrare, cucerind zece titluri de campion național cu echipa.

Performanțele lui Cristian Gațu

La națională, a îmbrăcat tricoul de 212 ori, a cucerit de două ori titlul mondial – Paris (1970),  Berlin (1974) și este dublu medaliat la Jocurile Olimpice, argint în 1976, la Montreal, și bronz în 1972, la Munchen. În vitrina cu trofee mai are o medalie de bronz, cucerită la Campionaltul Mondial din 1976 și o medalie de aur, obținută la Campionatul Mondial Universitar din 1969.

Se retrage din handbal la vârsta de 33 de ani, după ce câștigă cu Steaua, în 1977, Cupa Campionilor Europeni.

Până în 1989 este numit în tot felul de funcții „sportive”, după 1990 ajunge Secretar de stat în Ministerul Tineretului și Sportului (1991-1993), vicepreședinte al Comitetului Olimpic Român (1996-2002) și președinte al Federației Române de Handbal (1996-2014). Din 1970 este maestru emerit al sportului, iar în 2000 i-a fost acordat Ordinul național „Serviciul Credincios” în grad de ofițer.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre