Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum a scăpat de închisoare o româncă hoață profesionistă. Judecătorul s-a emoționat

Cum a scăpat de închisoare o româncă hoață profesionistă. Judecătorul s-a emoționat
Românii au o reputație proastă în străinătate mai ales din cauza numărului mare de conaționali care comit infracțiuni. Aceștia se relochează peste hotare, iar „munca lor cu normă întreagă” se referă la furturi din buzunare, magazine, case. Din păcate, românii au fost implicați inclusiv în jafuri de răsunet mondial.

O româncă ce a fost catalogată de procuratura britanică drept „hoață profesionistă” a reușit să scape în final de închisoare după ce i-a servit judecătorului o poveste de viață care aproape i-a smuls lacrimi bărbatului. Mamă a trei copii, Manuela Dinu, 36 de ani, a fost eliberată de instanță după ce a argumentat că fiica sa de 15 ani urmează un tratament de chimioterapie pentru cancer și că ea se confruntă cu dificultăți financiare mari.

Asta nu a oprit-o ca pe durata Jocurilor Olimpice 2024 să fie „în excursie” cu fiicele, la Paris, după cum a transmis presa britanică.

Românca susține că fură din lipsă de bani, dar s-a dus în „excursie” la Paris la Jocurile Olimpice (Cavendish Press/ Daily Mail)

Cu alte cuvinte, femeia susține că nu are bani pentru a-și îngriji copiii, drept pentru care nu își caută un loc de muncă ci merge la furat, dar a avut bani să stea mai multe zile la Paris într-o perioadă în care prețurile pentru toate serviciile au explodat în capitala franceză. A și pus poze de la Turnul Eiffel.

Hoață profesionistă, românca colabora cu doi bărbați

Românca fusese trimisă în judecată cu un probatoriu care evidenția furturi din magazine cu daune în valoare de mii de lire sterline. A jefuit, cu ajutorul a doi complici bărbați magazine din Northamptonshire, Cheshire și Leicestershire, localități pe care le vizita în mod special în acest scop, deplasându-se cu mașina, scrie Daily Mail.

Arestată în trecut și lăsată liberă, cu o datorie de 3.577 de lire pentru furturile anterioare, Dinu a fost arestată din nou în iunie, după ce un agent de securitate de la un Sainsbury’s din Nantwich, lângă Crewe, a observat-o la furat și a recunoscut-o din furturile anterioare, alertând poliția.

Dinu colabora cu unul sau doi bărbați. Aceștia o ajutau să aleagă bunurile, supravegheau securitatea și apoi îi dădeau coșul cu „cumpărături” neachitate pentru a ieși din magazin. Anchetele au relevat că ea se afla sub două ordine judecătorești la momentul comiterii ultimelor infracțiuni. Pe de altă parte,  niciunul dintre complicii de sex masculin nu a fost identificat.

Povestea care l-a emoționat pe judecător: hoața are o fiică bolnavă de cancer

Pe numele Manuelei Dinu mai sunt înregistrate șase infracțiuni anterioare de furt comise din 2021 până în 2024. În iunie anul trecut, ea a fost condamnată la 12 luni de muncă în folosul comunității cu zile de activități de reabilitare și muncă neremunerată, iar în martie acest an, ea a fost eliberată condiționat în urma altei condamnări, de trei ani, după ce a furat produse de uz casnic și de frumusețe dintr-un magazin Morrisons.

În apărarea clientei sale avocatul lui Dinu, Trevor Feehily, a spus, conform sursei citate, că „domnișoara Dinu este mamă singură. Ea are trei copii, de 15, 13 și 9 ani. Cel mai mare copil al ei, o fată de 15 ani, a fost diagnosticată cu cancer și domnișoara Dinu este practic îngrijitoarea ei”.

Hoața româncă a impresionat judecătorul spunând că se chinuie să crească singură trei copii, între care o fiică bolnavă de cancer (Cavendish Press/ Daily Mail)

Avocatul susține că, dacă la  momentul comiterii acestor infracțiuni „domnișoara Dinu” nu avea loc de muncă și se confrunta cu dificultăți financiare, în iunie 2024, după ce a fost prinsă din nou la furat, și-a găsit un loc de muncă part-time, lucrând 22 de ore pe săptămână. De asemenea, fiind mamă singură și cu venituri mici, românca mai primește și de la oficialii din Marea Britanie așa numitul „Credit Universal”, un ajutor social financiar.  

Ca să simplifice lucrurile, în fața instanței, Dinu și-a recunoscut faptele la audieri, a pledat vinovată și a insistat că e mamă singură și că unul din copii e bolnav de cancer.

A scăpat și de munca în folosul comunității

Românca a scăpat de pușcărie, dar a fost scutită și de alte pedepse. Un ofițer de probațiune le-a spus judecătorilor că deși Dinu era obligată să efectueze 170 de ore de muncă neremunerată conform ordinului de muncă în folosul comunității, a fost scutită de acestea din cauza sănătății fiicei sale. Asta a însemnat că românca s-a întors la ce știa ea să facă mai bine: să fure.

Ofițerul a adăugat: „Problema este că, cu trei luni înainte de sfârșitul acelui ordin, ea a continuat să comită infracțiuni. Am analizat infracțiunile vechi și acestea sunt exact la fel. Ea intră în magazin cu complici și, dacă te uiți la infracțiunile ei, acestea sunt peste tot, Leicester, Northampton, Peterborough și Cheshire”. Dinu a fost, de asemenea, obligată să plătească 500 de lire despăgubiri pentru bunurile furate de la Sainsbury’s.

Judecătorul, emoționat de povestea hoaței românce

Judecătorul John Bache i-a atras româncei atenția că e ultima dată când scapă de închisoare. „Aceste infracțiuni sunt grave și sunt agravate de faptul că sunt recurente și comise în timp ce vă aflați sub două ordine judecătorești. Cu toate acestea, suspendăm pedeapsa cu detenția, deoarece trebuie să aveți grijă de fiica dumneavoastră. Dacă recidivați, este aproape sigur că pedeapsa privativă de libertate va fi activată și veți merge la închisoare”.

Dinu are interdicție să intre în localitatea Cheshire, cu excepția cazului în care trebuie să se prezinte la instanță, conform condițiilor de eliberare pe cauțiune impuse la o audiere anterioară.

Sursa foto: Pixabay, Cavendish Press/ Daily Mail

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre