Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum arată cel mai poluat râu din lume. Așa ceva nu ați văzut niciodată. Foto

Cum arată cel mai poluat râu din lume. Așa ceva nu ați văzut niciodată. Foto
Cu 20 de ani în urmă, râul Citarum reușea să le fie un prieten de nădejde locuitorilor din Indonezia. Ce se întâmplă în aceste momente, e foarte greu de explicat în cuvinte.

Sursele spun că zilnic în râul Citarum, Indonezia, sunt aruncate 20.000 de tone de deșeuri și 340 de milioane de litri de ape reziduale. Și situația parcă devine mai rar pe zi de trece.

Apa râului arată în acest moment ca o groapă de gunoi, iar animalele moarte, de diferite mărimi plutesc pe ea. Cât privește peștii, aceștia au dispărut aproape complet. Bucățelele de apă care se mai văd au ajuns să fie colorate în diverse culori ca urmare a substanțelor chimice aruncate de proprietarii de fabrici în râu.

Chiar dacă situația este dezastruoasă, apa acestuia este vitală pentru nu mai puțin de 25 de milioane de oameni care au nevoie de aceasta pentru electricitate, irigații, dar și pentru băut. Și asta pentru că Citarum este sursa de apă pentru rezervorul Jatiluhur, cel mai mare din țara asiatică, cu o capacitate de stocare de trei miliarde de metri cubi.

Potrivit Jakarta Post, cu ajutorul râului Citarum se irigă de 400.000 de hectare de orez și e de ajutor celor trei hidrocentrale care deservesc tot atâtea orașe.

Nivelurile de plumb sunt de 1000 de ori decât maximul permis

Potrivit unui studiu din anul 2013, nivelul de plumb din râul Citarum erau de 1000 de ori mai mari decât maximul admis. E greu de presupus ce se întâmplă în acest moment, dar apa este totodată poluată și cu arsenic și mercur.

Din acest motiv, oamenii se îmbolnăvesc pe bandă rulantă de boli ale pielii, infecții sau scabie și suferă de grave probleme respiratorii.  De-a lungul anilor, susține The Diplomat, autoritățile au tot promis că vor curăța râul, dar ce s-a făcut până acum, e egal cu zero.

În 2025, apa va putea deveni potabilă?

O promisiune a fost făcută și în 2018, când a fost anunțat un program de curățare a apei, în urma căruia în 2025, apa râului ar urma să devină potabilă. În consecință, peste 7000 de soldați indonezieni au fost distribuiți pe 300 de kilometri ai Citarum, considerat cel mai poluat râu din lume, pentru a-l curăța și a planta pomi pe ambele maluri.

Specialiștii estimează că va fi nevoie de aproximativ 125 milioane de copaci.

E greu de spus dacă acest lucru se va întâmpla, pentru că oamenii de afaceri fac ilegal guri de deversare a apelor industriale, contribuind la poluarea râului..

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre