Membri rari și foarte evazivi ai genului Etmopterus, rechinii lanternă pitici, cei mai mici din lume, sunt cunoscuți doar din câteva observații și capturi accidentale de pe coasta Americii de Sud. Se crede că populația trăiește în vestul Atlanticului central, la adâncimi cuprinse între 283 și 439 de metri.
Cât de mic este un rechin lanternă pitic
Specialiștii spun că cei mai mici rechini din lume pot ajunge la o lungime totală maximă de 21,2 centimetri. Un studiu din 2021 a capturat 153 de indivizi pentru a investiga structura populației și a găsit un rechin pitic care măsura 28,9 centimetri lungime, reprezentând o nouă lungime maximă a corpului pentru această specie.
Capul rechinului pitic se crede că reprezintă aproximativ o cincime până la un sfert din lungimea întregului corp. Iar gura acestuia conține un număr impresionant de peste 60 de dinți ascuțiți. Specia are ochi foarte mari, pentru a maximiza cantitatea de lumină disponibilă în adâncurile întunecate ale oceanului.
„Un studiu de cercetare cu traule, realizat în 2009 în largul Columbiei din Caraibe, a găsit această specie în 39% din traule”
Specimenele au o culoare maro închis, cu marcaje negre pe piele. Unele dintre aceste marcaje sunt formate din celule numite fotofori, care produc lumină. Se crede că aceste caracteristici atrag pești mai mici către rechin, pe care acesta îi mănâncă.
Pericolul cel mai presant pentru această specie este atât lipsa de informații exacte cu privire la ecologia sa, cât și amenințarea reprezentată de traulerele de pescuit la mare adâncime. „Un studiu de cercetare cu traule, realizat în 2009 în largul Columbiei din Caraibe, a găsit această specie în 39% din traule și a reprezentat puțin peste 1% din abundență și biomasă”, scrie IUCN.
Cel mai mare rechin din lume are o lungime de 18 metri
Spre deosebire de micul rechin lanternă pitic, cel mai mare rechin din lume este rechinul balenă (Rhincodon typus), care atinge o lungime impresionantă de 18 metri. Rechinii balenă sunt, de asemenea, cei mai mari omnivori din lume.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook
- Oana Zăvoranu, la DIICOT! De ce a ajuns în fața procurorilor
- Veste cutremurătoare pentru un concurent de la Casa Iubirii: Toată familia e în lacrimi
- În Germania mai rău ca la noi, ce mâncare primesc bolnavii
- Șeful Casei de Pensii a făcut anunțul. Cu cât se majorează veniturile seniorilor de la 1 ianuarie 2025
- Mama lui Cristian Cioacă spune adevărul după 17 ani. Unde se află Elodia
- Asia Express, Proba care a făcut pe Anca Țurcașiu să țipe de frică:„Să mor eu dacă pot să facă asta! Nu pot...
- Marea Britanie a sprijinit lovitura de stat a lui Pinochet! Ce arată noi dosare declasificate
- Ultima apariție a Ronei Hartner. Își pregătise deja locul de veci
- Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia Pârva
- Care este ziua ta norocoasă în funcție de zodie în săptămâna 4-10 noiembrie 2024?
- Negresa de post: rețetă delicioasă și pufoasă de negresă de post cu gem