Arheologii au dezgropat o ”cafenea” situată la stradă, acoperită cu lavă de aproape 2000 de ani. Este foarte asemănătoare cu ce există în zilele noastre.
Cum arăta o ”cafenea” în Roma Antică. Abia acum au găsit-o
Cercetătorii sunt încă fascinați de ce se afla în celebrul oraș antic Pompei, acoperit cu lavă în perioada erupţiei Vezuvului, în 79 e.n.
Arheologii din Pompei au dezgropat un thermopolium, adică o ”cafenea” antică, decorat cu fresce frumos colorate, într-o stare bună de conservare.
Localul seamănă izbitor de mult cu ceea ce există în zilele noastre, era acoperit cu un strat gros de cenușă vulcanică. Tejgheaua fusese parțial dezgropată în 2019, însă lucrările au fost extinse.
Localul era situat într-un cartier bine cotat și foarte populat în acea perioadă, la intersecţia străzii Casa delle Nozze d’Argento (Casa Nunţii de Argint) şi Vicolo dei Balconi (Strada Balcoanelor).
Cercetătorii au identificat picturi în culori vii reprezentând animale, în special păsări de curte şi raţe sălbatice, ce erau gătite şi servite, cu vin sau alte băuturi, ca ”reclamă” la produsele care vindeau acolo.
Ce au decoperit în ”cafeneaua” antică
Arheologii au descoperit în spaţiile din centrul tejghelei resturi alimentare, care ar putea oferi informaţii valoroase asupra obiceiurilor gastronomice din Pompei. În vasele de teracotă au fost descoperite un fragment de os de rață, precum și resturi de porc, de capră, peşte şi melci. Mai multe ingrediente erau gătite laolaltă, într-un preparat asemănător cu paella, un fel de mâncare spaniol din orez care provine din regiunea Valencia, gătit din orez și fructe de mare.
Într-un vas de lut asemănător unui butoi au găsite boabe de fasole zdrobite, care serveau la modificarea culorii şi gustului vinului.
„Taraba pare să fi fost închisă şi abandonată în grabă de proprietarii săi, dar este posibil ca cineva, posibil bărbatul mai în vârstă, să fi rămas şi să fi pierit în timpul primei faze a erupţiei, în urma prăbuşirii mansardei”, a explicat Massimo Osanna, director general al Parcul Arheologic Pompei, într-un interviu, citat de Agerpres.
Ruinele Pompeiului au fost descoperite întâmplător
Pompei este un vechi oraş roman, situat apropiere de Napoli, în regiunea Campania. În urma erupției vulcanului Vezuviu, în data de 24 august 79 d.Hr., oraşul a fost acoperit cu un strat gros de cenuşă vulcanică.
Ruinele Pompeiului au fost descoperite întâmplător, la sfârşitul secolului al XVI-lea. Oraşul, aflat la o distanţă de 9,5 kilometri de craterul vulcanului şi la 4,5 kilometri de poalele muntelui, a fost acoperit de la început, cu un strat de fragmente de piatră ponce şi cenuşă vulcanică. Această masă a fost udată de o ploaie torenţială şi s-a transformat în noroi, care ulterior s-a uscat, formând un strat compacţ, cu grosimea cuprinsă între 1,5 şi 6 metri.
În anul 1592, arhitectul Domenico Fontana, construind canalul de la râul Sarno, a găsit o parte din zidul oraşului.
În anul 1689, în timpul constructiei unei fântâni, au fost descoperite ruinele unei clădiri antice, pe care se afla inscripţionat cuvântul “Pompei”. Atunci se credea că aceasta este vila lui Pompei cel Mare. Săpăturile extinse au început abia în anul 1748. Sursa și foto: pompeiisites.org
Praznicul Sfântului Ştefan, Întâiul martir al creştinismului
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook