Simona Ionescu / Redactor Șef

Cutremurător. Ce a pățit adolescenta violată în metavers

Cutremurător. Ce a pățit adolescenta violată în metavers
Infracțiunile nu stau deoparte de spațiul virtual. După ce în primăvara lui 2022 o cercetătoare a reclamat că a fost violată în metavers, acum poliția anchetează violul asupra unei minore.

O adolescentă a reclamat la poliție faptul că a fost violată în metavers, impactul agresiunii asupra avatarului ei fiind amplificat de experiența VR (n.r. – fata purta ochelari de realitate virtuală).

Agresiunea nu a avut urmări fizice, însă fata a rămas traumatizată, după interacțiunea nedorită petrecută în timpul unui joc în care intrase în metavers purtând ochelari VR. Practic, avatarul adolescentei a fost molestat, conform anunțului făcut de președintele APCC (Association of Police and Crime Commissioners). Potrivit unui om al legii, care lucrează la acest caz, victima, cu vârsta sub 16 ani, a suferit o traumă psihologică „asemănătoare cu a unei persoane agresate sexual fizic, în realitate”.

Ce a simțit copila violată în metavers

Poliția britanică investighează violul virtual comis asupra avatarului Donnei Jones. Adolescenta a reclamat fapta anul trecut, menționând că incidentul s-a soldat cu o „traumă psihică”, scrie Daily Mail.  Independent de anchetă, poliția solicită platformelor online să ia mai multe măsuri pentru protejarea utilizatorilor.

Ian Critchley din cadrul NPCC (National Police Chiefs’ Council) a transmis că metaversul a deschis „o poartă pentru abuzatori, care comit infracțiuni oribile asupra copiilor, infracțiuni care au un impact de lungă durată, atât emoțional cât și psihic”.

În fața unor astfel de cazuri, autoritățile realizează că trebuie ajustată legea. Conform legii actuale, trebuie să existe „contact fizic” pentru ca o persoană să fie acuzată de agresiune sexuală sau viol. Deja mai multe organisme solicită modificarea legislației, pentru a-i cuprinde și pe prădătorii sexuali din mediul virtual.

Cercetătoare agresată sexual în spațiul virtual

Nu este prima oară când metaversul (nume generic dat unei varietăți de spații virtuale 3D) devine un loc accesat de prădătorii sexuali. În 2022, cercetătoarea Nina Jane Patel a fost abuzată în lumea virtuală administrată de Meta, Horizon Venues (Horizon Worlds, în prezent). Patel a povestit că totul a fost similar unei agresiuni fizice. Avatarul ei a fost înconjurat de trei sau patru „bărbați virtuali”, care i-au adresat cuvinte vulgare și apoi i-au agresat sexual avatarul.

Fapta s-a consumat la o oră după ce cercetătoarea a intrat în spațiul virtual pentru a studia comportamentul utilizatorilor săi, interacționând cu aceștia. Ea a declarat că deși incidentul a avut loc într-un spațiu virtual, s-a simțit „dezorientată” și că a resimțit în viața reală faptul că a fost atinsă și violată în metavers deoarece controlerul său a început să vibreze în momentele respective. Patel se teme că, pe viitor, o asemenea tehnologie ar putea permite ca victima „să simtă” atacul virtual al acestor agresori.

Reacția reprezentanților lui Mark Zuckerberg

Într-o declarație transmisă spre Daily Mail după ce incidentul cu cercetătoarea a devenit public, reprezentanții Meta au recomandat utilizatorilor care accesează metaversul să păstreze permanent activă opțiunea care nu permite celorlalte avatarurilor să se apropie la mai mult de un metru de al lor. Meta (fosta Facebook), compania fondată și condusă de Mark Zuckerberg și-a lansat metaversul Horizon Worlds în luna decembrie a lui 2021.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre