Simona Ionescu / Redactor Șef

Dan Diaconescu, ridicat de mascați. Fapta de care se spune că e acuzat nu e pedepsită de codul penal

Dan Diaconescu, ridicat de mascați. Fapta de care se spune că e acuzat nu e pedepsită de codul penal
Fostul prezentator de televiziune, care în trecut a fost condamnat pentru faptele sale, și a făcut și pușcărie, e bănuit de o altă faptă penală: relații sexuale cu două minore

UPDATE. Ultimele informații despre caz, foarte importante

Conform unor informații pe surse obținute de România TV și Gândul, Dan Diaconescu ar fi acuzat de relații sexuale cu fete minore. Ar fi vorba despre două surori gemene, care fuseseră racolate într-o rețea de prostituție și care nu împliniseră vârsta de 18 ani atunci când au fost frecventate de cunoscutul om de televiziune.

Conform presei, în momentul descinderii la locuința sa, Dan Diaconescu ar fi încercat să se ascundă într-o anexă a locuinței și a fost descoperit acolo de mascați, au precizat surse judiciare.

ȘTIREA INIȚIALĂ a fost aceasta. Procurorii, asistați de polițiști au descins, joi dimineața, la locuința lui Dan Diaconescu din București, cunoscutul realizator de televiziune fiind bănuit de fapte penale serioase, într-un nou dosar instrumentat de Poliția Constanța. Vuiește presa că acasă la fostul patron al OTV au ajuns mascații.

„La data de 6 aprilie a.c., polițiști din cadrul Poliției municipiului Constanța – Biroul Investigații Criminale, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, au efectuat o percheziție domiciliară, la locuința unui bărbat, de 55 de ani, din municipiul București, într-un dosar în care sunt sesizate fapte de natură penală pe care acesta este bănuit că le-ar fi săvârșit”, aflăm dintr-un comunicat al IPJ Constanța.

Nou proiect, milioane de dolari

Dan Diaconescu pare că o duce foarte bine, în ciuda faptului că de multă vreme nu mai are loc de muncă. La finele anului trecut se plimba la volanul celui mai nou model de Maybach clasa S, un automobil de lux al cărui preț începe de la suma de 200.000 de euro.

„Când am plecat din Caracal nu știam unde este Casa Presei în București. Tot ce știam e că voiam să ajung cel mai tare jurnalist, numărul 1. Acum am tot ce vrei de la viață. Sunt un tip care a cumpărat un iaht cu 2, 8 milioane de euro și s-a plimbat o singură dată cu el. E superb, are 4 camere, living, baie, dar nu i l-aș da lui Băsescu să-l conducă, mi-e că-l strică. (…)

Am cele mai frumoase balcoane de vilă din România, dar nu am ieșit niciodată pe balcon, așa că nu văd utilitatea lui. Faceți-vă case mici, cochete, iar restul banilor cheltuiți-i pe vacanțe, trăiți-vă viața! Eu degeaba am avion, elicopter și multe altele, că nu mă bucur de ele. Eu nu am timp de nimic.”, spunea, în trecut, Diaconescu.

Anul trecut, Dan Diaconescu anunța că își deschide afacere în Emiratele Arabe Unite, urmând să investească 10 miliarde de dolari. Fondatorul OTV s-a fotografiat de mai multe ori în Abu Dhabi, unde vorbea despre  despre lansarea CryptOTV, prima televiziune din lume dedicată exclusiv criptomonedelor. Dan Diaconescu are, în continuare, interdicția de a desfășura orice activități în mass-media până la data de 4 martie 2025.

Mitică Dragomir susține că Diaconescu ar fi ajuns la sapă de lemn

Potrivit unor declarații făcute de Dumitru Dragomir, Dan Diaconescu s-ar confrunta cu probleme financiare. „După pușcărie, Dan Diaconescu n-a dus-o bine. A avut în Primăverii o vilă foarte frumoasă. A luat un împrumut pe vila asta de 1.200.000 de euro. Vila face ușor 2 milioane. Trebuia să îi dea banii la 1 februarie individului. Când trebuia să-i dea banca, banca l-a amânat cu trei luni și a pierdut casa.

S-a întâmplat chiar zilele astea. A pierdut vila la 1.160.000. El se împrumutase de banii ăștia și când a trebuit să dea banii individului, venise termenul, scadența, el a cerut bani de la bancă. Și banca l-a amânat. A avut procese, a avut… A cheltuit și pe procese vreo 2-3 milioane. A pierdut vila asta, mă rog, mai are și altele. A venit scadența”, spunea Dumitru Dragomir la „Profețiile lui Mitică”.

Totuși, azi mascații Poliției l-au ridicat pe Dan Diaconescu din vila despre care Mitică Dragomir a spus că i-a fost confiscată.

Eliberat din închisoare, dar cu interdicție de a-și practica meseria până la începutul lui 2024

Amintim că în luna noiembrie a anului 2017, Dan Diaconescu a fost eliberat din pușcărie, unde intrase în urma unei condamnări la cinci ani și șase luni de închisoare, după ar fi cerut bani unui primar dintr-o comună din Arad, pentru nepublicarea unor date cu un caracter compromițător. Sentința i-a fost diminuată, după ce fostul „rege al audiențelor” a scris cinci cărți în spatele gratiilor.

După eliberarea din penitenciar, Dan Diaconescu a cerut Curții de Apel București să i se ridice interdicția de a apărea în mass-media, însă instanța a menținut pedeapsa: „interzicerea desfăşurării de către acesta a oricărei activităţi în presa scrisă sau audio-video, ca pedeapsă complementară, pe o perioadă de cinci ani după executarea pedepsei de cinci ani şi şase luni”.

Așadar, în curând lui Dan Diaconescu îi expira interdicția și s-ar fi putut întoarce la presă.

Fapta de care se spune că e acuzat nu e pedepsită de codul penal

Dan Diaconescu, ridicat de mascați. Fapta de care se spune că e acuzat este de întreținere de relații sexuale cu minore. Dosarul penal se află la Constanța, faptele sunt din 2020 și 2021, iar informațiile spun că gemenele cu care ar fi avut aventura „nu împliniseră 18 ani”. Dacă nu au sub 15 ani, așa cum se lasă să se înțeleagă din sursele jurnaliștilor, fapta presupus a fi comisă de Dan Diaconescu nu e pedepsită în codul penal.

Articolul 220, aliniat 3 consemnează:

3) Fapta prevăzută în alin. (1), comisă de un major cu un minor cu vârsta între 15 și 18 ani, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi dacă:

a) minorul este membru de familie al majorului;

b) minorul se află în îngrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul făptuitorului sau acesta a abuzat de poziția sa recunoscută de încredere sau de autoritate asupra minorului ori de situația deosebit de vulnerabilă a acestuia, ca urmare a unui handicap psihic sau fizic ori ca urmare a unei situații de dependență;

c) fapta a pus în pericol viața minorului;

d) a fost comisă în scopul producerii de materiale pornografice.

Relația lui Dan Diaconescu cu minorele nu se regăsește în nicio literă a articolului din CP.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre