Simona Ionescu / Redactor Șef

Daune de 10.000 de euro pentru un copil accidentat la grădiniță: „Există lege din vremea lui Cuza, dar nimeni nu știe”

Daune de 10.000 de euro pentru un copil accidentat la grădiniță: „Există lege din vremea lui Cuza, dar nimeni nu știe”
Fostul magistrat Cristi Danileț le deschide ochii părinților ale căror copii au suferit agresiuni sau accidente în perimetrul școlii. Acesta susține că această lege există „de pe vremea lui Cuza”, dar sunt foarte puțini cei care o cunosc.

Sunteți părinții unui copil care a fost agresat sau accidentat la școală? Vă puteți găsi rezolvarea în instanță. Fostul magistrat Cristi Danileț susține că această lege „există de pe vremea lui Cuza”, dar sunt mulți cei care nu o cunosc.

În cazul în care are loc o infracțiune comisă de un elev cu vârsta sub 18 ani în perimetrul unității de învățământ, părinții vor fi puși să plătească despăgubiri materiale și, dacă este cazul, și daune morale. De asemenea, potrivit informațiilor oferite de fostul judecător Cristi Danileț, părinții elevilor agresați sau accidentați pot merge la instanțele de judecată să-și caute dreptatea.

Cristi Danileț: „Există lege de pe vremea lui Cuza, din 1865”

De altfel, în ultima perioadă au fost înregistrate pe rolul instanțelor civile tot mai mult dosare în care școlile au fost chemate în judecată de părinți și au cerut daunele foarte mari.

„Există lege de pe vremea lui Cuza, din 1865, dar nimeni nu știe în România. Atunci când se întâmplă o stricăciune, o daună, o faptă penală la școală, răspund părinții întotdeauna, pe motiv că nu și-au educat copilul, și răspunde și profesorul dacă nu demonstrează că a făcut totul ca să împiedice acel act”, a spus Cristi Danileț pentru Libertatea.

Un liceu particular va plăti daune morale de 10.000 de euro părinților unei eleve

Fostul magistrat Cristi Danileț a dat și un exemplu concret. E vorba de un dosar aflat pe rolul instanțelor civile din Cluj. Judecătorii au dat și verdictul final: un liceu particular va plăti 10.000 de euro familiei unei eleve care s-a accidentat în curtea școlii.

Accidentul a avut loc în 2020, pe 5 februarie, când o fetiță care se afla la grădinița din cadrul colegiului a căzut de pe scara toboganului, pentru că nu a fost supravegheată de educatoare. Din nefericire, copilul s-a lovit foarte rău, și-a fracturat umărul, a avut nevoie de operație și de 45 de zile de îngrijiri medicale.

Ce a spus educatoarea

Cristi Danileț îi învață pe părinți ce să facă în cazul în care copilul lor a suferit un accident sau a fost agresat la școală

Educatoarea care se ocupa de copii a mărturisit că nu a putut să-i acorde ajutor fetiței, pentru că era cu spatele la tobogan, pentru că strângea jucăriile altor copii. Școala avea obligația de a asigura securitatea copiilor, iar educatoarea nu a îndeplinit această obligație asumată prin contract, au spus oamenii legii.

Este foarte adevărat că o singură persoană nu poate face față la 17 copii, dar educatoarea ar fi trebuit să prevadă evenimentul. Părinții au dat instituția în judecată, iar Judecătoria și Tribunalul Cluj le-au dat dreptate, iar colegiul pus să plătească daune în valoare de 10.000 de euro.

Ce se întâmplă dacă un elev vine înarmat la școală

În cazul în care un elev vine la școală cu o armă albă, vinovați sunt și părinții, dar și profesorii. Familia pentru că sunt atenți la comportamentul copilului, iar școala pentru că nu a asigurat integritatea fizică și morală a elevilor.

Obligație care trebuie menționată în contractul pe care părinții sunt obligați să-l semneze la începutul fiecărui an școlar. Potrivit acestui contract, atât școala cât și elevii, dacă nu își vor respecta obligațiile, vor putea fi trași la răspundere.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri