Simona Ionescu / Redactor Șef

De ce unele persoane sunt ciuruite de țânțari. Explicația specialiștilor

De ce unele persoane sunt ciuruite de țânțari. Explicația specialiștilor
Odată cu venirea verii, țânțarii devin un stres constant. Dacă faceți parte din categoria celor pe care țânțarii nu-i ratează, trebuie să știți și motivul.

Potrivit specialiștilor, există nu mai puțin de 3500 de specii de țânțari, dar doar câteva dintre aceștia pișcă oamenii. Și doar femelele.

Bineînțeles, există și un motiv. Și anume că acestea au nevoie de sânge pentru a le da proteine ouălor lor. Din nefericire însă, cei care sunt mușcați de țânțari nu au parte doar de mâncărimi sau alergii, pentru că au existat cazuri în care insectele au transmis boli grave. E vorba de malarie, febră galbenă și chiar dengue.

Țânțarii preferă femeile însărcinate și persoanele care transpiră mult

„Motivul pentru care țânțarii sunt atrași de oameni a fost discutat în câteva studii, în care s-a vorbit despre mirosul corporal, culoarea și textura pielii, temperatura corpului, microbii care trăiesc la suprafața pielii, dioxidul de carbon expirat de oameni, consumul de alcool și tipul de dietă.

Țânțarii sunt atrași de alcool și transpirație

În general, studiile sugerează că femeile însărcinate, persoanele cu o temperatură mai ridicată a corpului și care transpiră mult, prezența diverșilor microbi pe piele și oamenii cu tenul mai închis ar putea fi mai predispuși la a fi ciupiți de țânțari”, a declarat pentru Medical News Today, dr. Jagdish Khubchandani, profesor de sănătate publică la Universitatea din New Mexico.

Țânțarii atrași și de acidul lactic

Tot studiile au scos la iveală că țânțarii se duc și către persoanele cu o greutate mai mare, dar și acidul lactic. Mai ales femelele care transmit febra galbenă. Specialiștii spun că acidul lactic este produs de o persoană când face exerciții fizice, de aceea e important ca după antrenament să faceți întotdeauna duși și să vă uscați foarte bine.

Și grupa de sânge e foarte importantă

Dacă vreți să vă feriți de țânțari, nu se recomandă să folosiți săpunuri antimicrobiene. Pe de altă parte trebuie să știți că insectele se duc cel mai frecvent către persoanele care au grupa sanguină 0.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre