Simona Ionescu / Redactor Șef

Decizie drastică. Nu se mai fac intervenții chirurgicale pentru 30 de zile

Decizie drastică. Nu se mai fac intervenții chirurgicale pentru 30 de zile
Valul patru al pandemiei de coronavirus este cel mai puternic dintre toate. În acest moment, spitalele nu mai pot face față, drept urmare intervențiile chirurgicale au fost suspendate pentru 30 de zile.

Numărul îmbolnăvirilor de coronavirus a pus pe butuci spitalele din România. S-a luat o hotărâre incredibilă: intervențiile chirurgicale sunt suspendate pentru o lună.

Decizie drastică. Nu se mai fac intervenții chirurgicale pentru 30 de zile

La finalul ședinței de Guvern de luni seară, Șeful DSU, Raed Arafat, a făcut o declarație uluitoare pentru toți românii. În toate unitățile sanitare publice din țară nu se vor mai face internări și intervenții chirurgicale care nu prezintă urgențe pentru o perioadă de 30 de zile. Totul se întâmplă din cauza creșterii numărului de cazuri de coronavirus.

Toate operațiile se reprogramează

„Cifrele continuă să crească, aproape avem o cifra dublă față de lunea trecută. Nu vedem încă o tendința de plafonare sau de scădere. Din acest motiv, după discuții cu cei de la Ministerul Sănătății, suntem nevoiți să emitem un ordin pe 30 de zile.

Care prevede că managerii unităților sanitare publice cu paturi dispun măsuri pentru suspendarea internărilor pentru intervenții chirurgicale și pentru alte tratamente și investigații care nu reprezintă urgență și care pot fi reprogramate”, a spus Raed Arafat.

Decizia nu se aplică în cazul femeilor însărcinate, persoanelor cu afecțiuni cronice oncologice și proceduri de dializă

Din fericire, există persoane care nu sunt afectate, pentru că „prevederile nu se aplică urgențelor, femeilor însărcinate care necesită controale obligatorii, pacienților cu afecțiuni oncologice cronice sau care necesită proceduri de dializă”. Medicii de specialitate vor fi cei care vor decide care pacient are nevoie de internare și care nu.

Și, după caz, acesta va fi reprogramat pentru operație. „Adică, fiecare caz este analizat de medicul care tratează cazul respectiv şi decide dacă poate fi reprogramat, poate fi amânat sau dacă trebuie neapărat să fie tratat în această perioadă în unitatea respectivă”, a mai precizat Arafat.

Sursă foto: antena 3

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre