Deliciul spaniol făcut din firimituri de pâine care spune o poveste. Rețeta datează din vremurile în care nimic nu se arunca

Rețeta de Migas de pan a fost pregătită de bunicile din Spania mai ales în zilele ploioase și friguroase, când nimeni nu avea chef să iasă după pâine proaspătă. În cultura spaniolă, migas este o mâncare de familie, de împărțit și de savurat împreună.
Secretul succesului acestui preparat nu stă nu doar în ingredientele folosite, ci în răbdarea cu care se amestecă pâinea la foc mic, până devine aurie, parfumată, crocantă sau suculentă.
În funcție de preferințe, o lăsați mai mult sau mai puțin la uscat și rumenit. Astăzi, acest fel de mâncare apare în meniurile restaurantelor, reinterpretat cu ouă poșate, ciuperci sau fructe de mare.
Pentru a pregăti migas de pan, aveți nevoie de următoarele ingrediente: 550 g pâine veche, ideal ar fi baghetă, 350 g apă, 8 căței de usturoi, 1 linguriță rasă cu sare, opțional șuncă pancetta și cârnați chorizo, 100 g ulei de măsline.
Alegeți o pâine de calitate și tăiați feliile ca pentru crutoane. Se pun bucățile de pâine mărunțită într-un vas, se adaugă apa și se amestecă bine. Se pune și sarea și se lasă o oră la înmuiat. Într-o tigaie mare, se pune uleiul de măsline la încins, se adaugă și cățeii de usturoi (curățați și tocați mărunt) și se prăjesc un minut.
Ulterior, adăugați pâinea mărunțită și umedă în tigaie. Folosind o paletă mai dură, se amestecă totul, ca pe o mămăligă când bucățile de pâine devin aurii și crocante. Dacă vă plac cârnați chorizo și șuncă pancetta, îi puteți pune de la început, odată cu usturoiul.
Născută din nevoia de a valorifica pâinea uscată, această rețetă spaniolă, populară în multe regiuni, de la Castilla-La Mancha la Extremadura și Aragón, a devenit de-a lungul timpului un simbol al bucătăriei simple, de la țară.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook