Simona Ionescu / Redactor Șef

Descoperire șocantă la peste 6.000 de metri altitudine. Cum a fost găsit un bărbat, dispărut de 22 de ani

Descoperire șocantă la peste 6.000 de metri altitudine. Cum a fost găsit un bărbat, dispărut de 22 de ani
O descoperire șocantă a avut loc la peste 6000 de metri altitudine. Un bărbat a fost găsit pe munte, la 22 de ani de când fusese dat dispărut.

Accidentele tragice de pe Everest din ultimii ani, în care o serie de alpiniști și-au pierdut viața, nu sunt singulare. O descoperire șocantă a avut loc în munții Huascaran, cei mai înalți din Peru. În anul 2002, un american în vârstă de 59 de ani, pe nume William Stampfl, fusese dat dispărut în munți. 

Luni, 8 iulie, Poliția Națională Peruviană a publicat o fotografie în care ofițerii evacuează corpul lui William Stampfl, de pe un munte din regiunea Ancash, la aproximativ 270 de mile nord de capitala Lima. Poliția a confirmat că hainele alpinistului erau în stare bună.

Bărbatul dispăruse de două decenii 

Conform AFP, poliția a declarat că „rămășițele au fost expuse în cele din urmă de topirea gheții în lanțul Cordillera Blanca din Anzi” la mai bine de două decenii după ce a fost dat dispărut în iunie 2002. Agenția de știri a precizat că Stampfl a dispărut după ce o avalanșă a lovit grupul său pe Muntele Huascarán, care se ridică la peste 22.000 de picioare și este cel mai înalt vârf din Peru.

Agenția de știri a precizat că Stampfl a dispărut după ce o avalanșă a lovit grupul său pe Muntele Huascarán, care se ridică la peste 6.800 de metri și este cel mai înalt vârf din Peru
Foto: Huaraz Trecks and climbs

Conform surselor, corpul alpinistului, inclusiv hamul și cizmele, au fost bine conservate, lucru observat atunci când a fost descoperit. Poliția peruviană l-a identificat pe Stampfl prin pașaportul său, care a fost găsit la fața locului. 

Topirea suprafețelor glaciare, o problemă 

În noiembrie 2023, oamenii de știință peruani au declarat că țara a pierdut peste jumătate din suprafața glaciară în ultimii 60 de ani, pe măsură ce temperaturile medii din întreaga lume au crescut.

Corpul bărbatului a fost găsit în stare bună de conservare, la 22 de ani de la dispariție
Foto: People

„În 58 de ani, 56,22% din suprafața glaciară înregistrată în 1962 s-a pierdut,” a spus expertul în glaciologie Mayra Mejía, care este oficial la Institutul Național de Cercetare a Ghețarilor și Ecosistemelor Montane din Peru (Inaigem), conform sursei.

Mejía a declarat că ghețarii aproape au dispărut în unele dintre lanțurile muntoase ale țării.

O altă alpinistă, găsită după 42 de ani 

Descoperirea rămășițelor lui Stampfl vine după ce corpul unei alpiniste numite Marta Emilia Altamirano a fost găsit atașat de un ghețar în februarie 2023, la aproape 42 de ani după ce a suferit un accident în timpul unei expediții în Anzi. 

Altamirano, cunoscută și sub numele de Patty, a murit la vârsta de 20 de ani în martie 1981, după ce a căzut de la o înălțime de aproximativ 4.800 de metri.  Sora ei, Corina, care a fost de asemenea cu ea în expediție, a confirmat vestea la acel moment, dar autoritățile au avut dificultăți în a găsi rămășițele lui Altamirano de-a lungul anilor.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre