Everestul din munții Himalaya este cel mai înalt vârf montan din lume. Este recunoscut însă și pentru „cimitirul” său, din cauza faptului că rămășițele unora dintre cei care și-au pierdut viața încercând să îl escaladeze nu au mai fost recuperate niciodată. Până recent, când armata nepaleză a anunțat că a încheiat o operațiune uriașă în urma căreia a curățat de pe Everest tone de gunoi, cadavre, dar și resturi de schelete umane.
Nu numai Everestul a fost curățat, ci și alte două vârfuri din Himalaya. O serie de acțiuni, desfășurate pe parcursul a 55 de zile, au avut loc pentru a curăța vârfurile Everest, Nuptse și Lhotse în cadrul campaniei „O încercare de a salva Himalaya”.
Doar patru cadavre din cele două sute au fost recuperate
Prabhu Ram Sharma, șeful Statului Major al Armatei Nepaleze, a declarat că tone de gunoi, patru cadavre umane și un schelet au fost recuperate de pe vârfurile Himalaya „în condiții meteorologice adverse”.
Everest s-a confruntat de mult timp cu statutul său de „cel mai mare depozit de gunoi din lume”, căci sute de alpiniști ajung pe vârf în fiecare an. Ecologiștii au estimat că mai mult de 50 de tone de gunoi și peste 200 de cadavre sunt îngropate pe Everest. Dintre acestea, doar patru au fost recuperate în urma operațiunii.
Cantitatea de gunoi generată de alpiniști este imensă
Armata țării a început acțiunile anuale de curățenie în 2019, pe fondul îngrijorărilor legate de criza climatică care amenință existența celui mai înalt vârf montan din lume. Până acum, cinci acțiuni anuale de curățenie au colectat 119 tone de deșeuri, 14 cadavre umane și câteva rămășițe scheletice, a declarat armata.
Peste 600 de persoane încearcă să ajungă la vârful Muntelui Everest în fiecare an, iar fiecare alpinist aruncă, în medie, 8 kg de gunoi, constând în butelii de oxigen, corturi, containere pentru mâncare și chiar deșeuri umane. Acest lucru generează aproape cinci tone de gunoi în fiecare sezon de escaladă (martie-mai).
Apel la alpiniști pentru a-și căra sacii de fecale la tabăra de bază
Pentru a reduce deșeurile de pe munte, guvernul nepalez a cerut alpiniștilor de pe Everest să-și aducă excrementele înapoi la tabăra de bază în saci de fecale după ce au urcat pe Everest. Municipalitatea locală Pasang Lhamu a anunțat că alpiniștii vor fi obligați să cumpere saci de fecale la tabăra de bază, care vor fi „verificați la întoarcere”.
Pe fondul îngrijorărilor legate de supraaglomerare, guvernul a emis 421 de permise pentru alpiniști, în scădere față de un număr record de 478 anul trecut. Totalul nu include ghizii nepalezi. Aproximativ opt alpiniști au murit sau au fost dați dispăruți în acest an. Printre ei s-a aflat și românul Gabriel Viorel Țabără, în vârstă de 48 de ani, care a fost găsit mort, la finalul lunii mai, în Tabăra III de pe Everest, situată la altitudinea de 7470 de metri.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook