Simona Ionescu / Redactor Șef

Descoperirea din Iași care provoacă speculații: ce leagă cultura Cucuteni de China?

Descoperirea din Iași care provoacă speculații: ce leagă cultura Cucuteni de China?
Un proiect arheologic internațional, desfășurat în județul Iași, fascinează comunitatea științifică din China, provocând speculații asupra unei conexiuni culturale neașteptate între două civilizații antice.

Este vorba despre cultura Cucuteni din România și cultura Yangshao din China. În 2018, o bucată de ceramică descoperită în localitatea Dobrovăț din județul Iași a atras atenția arheologilor români și chinezi, declanșând un studiu comparativ care a dus la descoperirea unor similitudini uimitoare între cele două culturi.
Proiectul comun între specialiștii de la Iași, coordonați de dr. Magda Lazarovici, și cei de la Institutul de Arheologie din Beijing, condus de dr. Chengao Wen, a început în 2019. Dr. Lazarovici a jucat un rol crucial în atragerea atenției cercetătorilor chinezi, organizând o expoziție despre cultura Cucuteni în China. Aceasta a revelat asemănări izbitoare între ceramica Cucuteni și cea Yangshao, datând din mileniile cinci-trei înaintea erei noastre.

De trei ani arheologii români și chinezi lucrează împreună

Vase de la Dobrovăț
Vase de la Dobrovăț

„Anul acesta, marcăm al treilea an în care China și România colaborează la Dobrovăț. Deja suntem de o lună aici. Am continuat de unde am rămas anul trecut. Echipa noastră a reușit să descopere primul strat al unei locuințe, iar acum continuăm cu al doilea strat. De asemenea, am găsit un altar religios, aflat chiar în mijlocul locuinței cu numărul 7. Deocamdată, nu am găsit nicio figurină care să fie folosită la ritualuri.

De asemenea, a mai fost găsit un topor de piatră, perforat, din păcate nu mai era intact, ci doar o bucată din el. Ceramica din cultura Cucuteni și cea din cultura YangShao sunt extrem de asemănătoare, iar noi încercăm să ne dăm seama cum a fost posibil”, a declarat dr. Chenghao Wen, de la Institutul de Arheologie din Beijing.

Descoperiri arheologice din Dobrovăț sugerează o legătură România-China

În situl arheologic de la Dobrovăț, echipa chineză a descoperit un altar religios și un topor de piatră, obiecte ce par să confirme existența unei legături culturale străvechi.
De asemenea, s-au găsit resturi de plante originare din China, ceea ce sugerează posibile interacțiuni comerciale sau migrații între aceste două civilizații.

În ciuda întreruperilor provocate de pandemie, cercetările continuă, iar arheologii speră să dezlege misterul acestei conexiuni culturale remarcabile​.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre