Simona Ionescu / Redactor Șef

Descoperirea terifiantă din adâncuri, după implozia catastrofală de lângă Titanic. Au trimis roboți pe fundul Oceanului

Descoperirea terifiantă din adâncuri, după implozia catastrofală de lângă Titanic. Au trimis roboți pe fundul Oceanului
Specialiștii au reușit să recupereze epava submersibilului Titan din adâncurile Oceanului Atlantic.

Fotografiile, realizate miercuri în St. John’s, Newfoundland, Canada, arată echipajele care descarcă mai multe piese ale Titanului de pe nava Horizon Arctic.

Este greu de spus despre ce obiecte este vorba, dar unul dintre ele pare a fi trenul de aterizare negru de la baza Titanului. Anchetatorii vor lua probabil piesele pentru studii suplimentare, în încercarea de a determina cu exactitate ce a dus la „implozia catastrofală” care a provocat moartea a cinci persoane.

Cum a dispărut Titan

Titan a dispărut duminică, 18 iunie, la aproximativ două ore după ce și-a început misiunea spre epava Titanicului. Timp de mai multe zile, echipele de salvare s-au străduit să localizeze nava, dar pe 22 iunie, oficialii au anunțat că au găsit bucăți din Titan pe fundul oceanului, la doar 1.600 de metri de prova Titanicului. Dar și dovezi că nava a făcut implozie, ucigându-i pe toți cei aflați la bord.

Ce s-a ales de submrainul Titan

Cine se afla la bord în momentul imploziei

Publicația germană Bild a reușit să prezinte un video animat care arată cum s-ar fi produs implozia în urma căreia submarinului Titan a fost distrus, în apropierea epavei Titanicului. Specialiștii spun că submarinul ar fi avut oxigen pentru 96 de ore. Biletul plătit de turiști pentru excursia din care nu s-au mai întors a fost de 250.000 de dolari/persoană. În momentul scufundării, la bord se aflau cinci persoane.

E vorba de miliardarul britanic Hamish Harding, omul de afaceri britanic Shahzada Dawood, fiul acestuia, Suleman Dawood, directorul executiv și fondatorul OceanGate, Stockton Rush și pilotul francez al submersibilului, Paul-Henri Nargeolet. Compania OceanGate, organizatorul expedițiilor submarine are sediul în SUA.

Se face anchetă drastică

Conform declarațiilor susținute de Kathy Fox, președintele Biroului pentru siguranța transporturilor (BST), „a început o anchetă de securitate (…) asupra incidentului mortal în care a fost implicată nava Polar Prince”, nava canadiană de pe care a plecat submersibilul.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre