Simona Ionescu / Redactor Șef

Doi bucătari români celebri au gătit pentru președintele Franței. Meniul, compus din cinci feluri de mâncare

Doi bucătari români celebri au gătit pentru președintele Franței. Meniul, compus din cinci feluri de mâncare
Doi dintre cei mai cunoscuți bucătari români au avut parte de o experiență pe care cu siguranță nu o vor uita: au gătit pentru președintele Franței. Meniul a constat în cinci feluri de preparate, gătite cu produse românești.

Adrian Hădean și Nicolai Tand sunt doi dintre cei mai iubiți bucătari români. În urmă cu mai mulți ani, în 2016, aceștia au fost solicitați de premierul României de la acea vreme, Dacian Cioloș, pentru pregăti o masă cu ocazia vizitei președintelui Franței, Francois Hollande. 

Oaspeții, formați din demnitari francezi, dar și români, s-au înfruptat din preparatele pregătite de celebri bucătari români. 

„M-am uitat în farfurii, când se întorceau, şi nu mai era nimic în ele. Şi, gândiţi-vă că au fost patru feluri de mâncare gătită, servite în doar o oră şi zece minute”, declara la acel moment Adrian Hădean. 

Bucătarii români celebri au gătit cinci feluri de mâncare pentru Francois Hollande

Conform lui Adrian Hădean, invitații francezi au fost atât de încântați de preparate, încât ar fi luat cu ei meniul tipărit, pe care l-au discutat ulterior în mașină, un lucru neobișnuit de altfel, conform Evz.ro. 

Cei 24 de invitați au fost serviți cu preparate la care s-au folosit doar produse 100% românești. Ideea de a găti doar cu produse românești i-ar fi aparținut lui Adrian Hădean, nu lui Dacian Cioloș, așa cum s-a crezut inițial. 

Adrian Hădean și Nicolai Tand au cumpărat majoritatea produselor din piață 

„Aşa mi s-a părut normal, preşedintele Franţei fiind în vizită în România”, a spus chef-ul român. El a explicat că nu este necesar ca, atunci când foloseşti produse româneşti, să găteşti sărmăluţe. Cea mai mare parte a produselor a fost cumpărată din piaţă.

Doi bucătari români celebri au gătit pentru președintele Franței. Meniul a fost compus din cinci feluri de mâncare
Celebri bucătari români Nicolai Tand și Adrian Hădean au gătit pentru președintele Franței de la vremea respectivă, Francois Hollande
Foto: Hadean.live

Sună pentru hribi și trufe, da’ să fie așa și nu altfel. Sună pentru pește și raci vii, da’ să fie de acolo și nu de altundeva. Apoi, du-te la piață și alege cu mâna-ți toate legumele, frunzele, carnea din meniu. Apoi sună pentru plăntuțe și flori (…) Apoi, au început spălatul, coptul, tocatul, friptul și aburii și miresmele și fumul. Asta până spre miezul nopții anterioare”, a relatat Hădean pe blogul său.

Din ce a fost compus meniul 

Așa cum menționam, meniul servit de președintele Franței de la acea vreme, precum și de restul oaspeților, a fost format din cinci feluri de mâncare. 

Masa a început cu un antreu: cremă de dovleac românesc, piure de păstârnac copt, hribi sotați în unt din Transilvania. A urmat peştele: file de păstrăv pe plită, bisque de raci, piure de morcovi copți, cozi de raci. Meniul a continuat cu un muşchiuleţ de berbecuţ, cu garnitură de vinete afumate, sos de ardei copti pe cărbuni, arpagic sotat cu unt și oțet de mere, morcovi crocanți, snopi de fasole verde opărită.

Doi bucătari români celebri au gătit pentru președintele Franței. Meniul a fost compus din cinci feluri de mâncare
Dacian Cioloș s-a asigurat atunci personal că totul este pregătit

La desert au venit quenelle din brânză („ca un papanaș, da’ nu chiar”, explică Hădean) tras în unt, lapte de pasăre, frișcă și piersici confiate cu vanilie.

Masa, încheiată cu brânzeturi românești 

Masa s-a încheiat cu brânzeturi românești maturate în grotă, sirop de piersici și trufe negre.

Ca și vinuri, s-a optat pentru Solo quinta, un vin alb de la Recaş, Apogeum, un vin roşu de la Tohani şi Nectar de Transilvania, un vin de desert.

„Acum mulţi ani, când am ajuns la Paris şi lucram ca şofer pe ambulanţă, dacă cineva îmi spunea că voi ajunge să gătesc pentru premierul României şi pentru preşedintele Franţei, i-aş fi spus că e nebun de legat”, a scris Tand la momentul respectiv. 

De altfel, premierul român a fost extrem de atent cu cei doi chefi şi i-a vizitat în bucătărie, înainte începerea dejunului oficial. De asemenea, Hădean şi Tand au gătit pro-bono. 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri