Simona Ionescu / Redactor Șef

Doliu în Familia Regală. Anunțul morții a fost făcut în urmă cu puțin timp

Doliu în Familia Regală. Anunțul morții a fost făcut în urmă cu puțin timp
A fost cea mai importantă susținătoare a revenirii Familiei Regale în România și a contribuit la organizarea primelor vizite a Majestății Sale, Regele Mihai, în România.

S-a stins din viață una dintre cele mai apreciate figuri ale României, Simina Mezinescu, fosta șefă a Protocolului Regal.

A murit Simina Mezincescu, fostă şefă a Protocolului Regal. Mesaj tulburător transmis de Familia Regală

Simina Mezincescu s-a născut la 4 noiembrie 1928 și a fost, potrivit declarațiilor Familiei Regale, „unul dintre acei oameni care, într-o viaţă lungă şi bogată, au ţesut, prin energia, compasiunea, cunoaşterea şi curajul lor, părţi ale istoriei ţării noastre”.

„Un exemplu de demnitate şi rezistenţă în faţa brutalităţii comunismului”

„Majestatea Sa Custodele Coroanei, Principele Consort, întreaga Familie Regală a României, dar şi angajaţii şi colaboratorii Casei Majestăţii Sale, au aflat cu profundă tristeţe de trecerea la cele veşnice a doamnei Simina Mezincescu, Comandor al Ordinului Coroana României şi purtătoare a Crucii Casei Regale a României.

Simina Mezincescu lasă în urmă pe fiica sa, doamna Yvette Fulicea

Iar pentru istoria României, Simina Mezincescu este un exemplu de demnitate şi rezistenţă în faţa brutalităţii comunismului, şi un om care, păstrându-şi curajul, speranţa şi energia, a putut să contribuie, timp de mai multe decenii, la dezvoltarea pozitivă a societăţii noastre.

Simina Mezincescu lasă în urmă pe fiica sa, doamna Yvette Fulicea, căreia Majestatea Sa i-a transmis o scrisoare de condoleanţe. Odihnească-se în pace între cei drepţi!”, a scris, miercuri, Familia Regală a României, într-o postare pe contul de Facebook.

Condamnată la trei ani de închisoare

În perioada interbelică  Simina Mezincescu s-a numărat printre primele campioane la raliuri automobilistice. Provenind dintr-o familie aromână, ea a avut relații cu cei mai mari oameni de cultură ai României, motiv pentru care a fost condamnată în cadrul marelui „Lot Noica-Pillat”.

După multe torturi pe care nu le-a uitat niciodată, Simina a fost închisă la penitenciarul din Miercurea Ciuc, unde a împărţit celula cu soţia lui Ion Mihalache. Grație relațiilor sale, a reușit să fie eliberată în anul 1963 și, primind ajutorul lui Henri Coandă, a plecat la Paris. Problemele de sănătate ale familiei au făcut-o să se reîntoarcă pentru a fi alături de cei dragi.

A fost timp de peste 20 de ani șefa Protocolului Regal

Simina Mezincescu și-a pus la dispoziție casa din strada Berthelot, toate contactele dar și banii pentru a organiza primele vizite din România ale Regelui Mihai, Reginei Ana şi Majestăţii Sale Margareta. Pentru tot ce a făcut pentru Casa Regală, ea a fost numită șefa Protocolului Regal.

„Pentru aceste motive a fost numită Şefa Protocolului Regal, funcţie în care şi-a dedicat mai bine de două decenii consolidării poziţiei Coroanei în România. Nelipsită de la toate activităţile regale, a arătat mereu loialitate, tact, umanitate şi un umor plin de suflet, facilitând prin resursele şi inteligenţa sa bunul mers al acestora”, a mai spus Familia Regală a României. După atâta durere și chin, Simina Mezincescu a avut un mare noroc: i-a fost retrocedată o  moșie la Popești-Leordeni, pe care a vândut-o în 2010 pentru suma de 12 milioane de euro.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre