Simona Ionescu / Redactor Șef

Doliu în lumea filmului. Ultimul actor din serialul „Armata lui tata” a murit, ducând cu el multe secrete

Doliu în lumea filmului. Ultimul actor din serialul „Armata lui tata” a murit, ducând cu el multe secrete
Starul din „Armata lui tata”, Ian Lavender, a murit la vârsta de 77 de ani. Actorul, celebru pentru rolul soldatului Pike, a fost ultimul membru supraviețuitor al distribuției principale a sitcomului britanic clasic.

Doliu în lumea filmului. Ultimul actor din serialul „Armata lui tata” a murit. Vestea a fost dezvăluită de contul oficial al sitcomului, agentul actorului confirmând că decesul a survenit vineri după-amiază, toți cei care l-au cunoscut intrând în doliu.

„Suntem profund întristați să auzim trecerea în neființă a minunatului Ian Lavender. Moartea lui marchează cu adevărat sfârșitul unei ere; Ian a fost ultimul membru supraviețuitor al distribuției principale din „Armata lui tata” (Dad’s Army)”, au anunțat reprezentanții BBC.

Într-adevăr, Lavender a fost ultimul membru în viață al distribuției din „Armata lui tata”. Clive Dunn, care l-a interpretat pe caporalul Lance Jones, a murit în 2012, în timp ce Bill Pertwee (gardianul de raid aerian Hodges) a murit în 2013. Arthur Lowe a murit în urma unui atac de cord în 1982, iar John Le Mesurier, sergentul Wilson, a murit în anul următor.

Duce cu el în mormânt multe secrete

Celebrul actor a avut o premoniție cu privire la moartea sa. Cu un an înainte, în ianuarie 2023, a vorbit despre sitcomul care l-a făcut celebru spunând că va duce cu el în mormânt multe secrete. Lavender a spus că toți actorii implicați au fost așa de apropiați încât și-au împărtășit unul altuia secrete pe care „nu le-au spus niciodată soțiilor lor”.

Sitcomul „Armata lui tata”, care trebuia inițial să aibă un sezon, a fost un proiect de succes întins pe 9 ani (Sursa foto: Instagram)

De altfel, el a și  recunoscut că i-a promis odată co-starului John Laurie (care l-a interpretat pe soldatul James Frazer) că nu va divulga niciodată secretele pe care le-au împărtășit. „Am vorbit cu John (Laurie) atât de multe ore. El a spus: Sunt lucruri pe care ți le-am spus și pe care nu le-am spus niciodată soției mele sau fiicei mele. Trebuie să-mi promiți că nu le vei spune niciodată nimănui”, a relatat Ian Lavender într-un podcast.

Două căsătorii și două diagnostice teribile

Născut în Birmingham în 1946, actorul Lavender a fost căsătorit de două ori. Prima sa soție a fost actrița Suzanne Kerchiss într-o uniune care a durat din 1967 până în 1976, iar perechea a avut doi fii, Dan și Sam.

De atunci, din 1976, a trăit fericit alături de americanca Miki Hardy. Cuplul s-a căsătorit însă după 16 ani de relație, în 1993, în urma diagnosticului lui Lavender cu cancer la vezica urinară, care a fost tratat cu succes. De asemenea, actorul a supraviețuit și unui atac de cord.

Cum a ajuns Ian Lavender soldatul Pike în „Armata lui tata”

Lavender, bine-cunoscut lumii pentru rolul soldatului Pike din sitcomul BBC „Armata lui tata”, a fost distribuit în serialul clasic de comedie la vârsta de 22 de ani,  după ce a fost descoperit de un căutător de talente. Câștiga 9 lire sterline pe săptămână în timpul unui stagiu de șase luni la Canterbury Rep, când cineva a venit la el și i-a spus că arată „suficient de prost” pentru a face rolul soldatului Pike.

Ian Lavender absolvise de puțin școala de teatru și avusese o singură apariție TV în 1968 când a fost distribuit în serial. Făcea un contrast puternic cu restul distribuției formată din „veterani” ai televiziunii.

Ian Lavender, soldatul Pike din „Armata lui tata” a fost descoperit de un căutător de talente, la 22 de ani (Sursa foto: Instagram)

„Eram un începător și m-am alăturat brusc celei mai experimentate echipe de actori din Marea Britanie, a spus el. Eram în stare de șoc printre atât de mulți actori mari. Când a venit momentul să vorbesc, acea voce amuzantă a lui Pike a ieșit într-un moment de panică. De atunci, la începutul fiecărei serii noi, a fost o muncă infernală să încerc să o evoc din nou.

Dar soldatul Pike m-a dus din obscuritate în televiziune. Nu aș fi putut realiza niciodată acest lucru dacă nu aș fi învățat să spun: Ooo, căpitane Mainwaring, mama mea a spus că, chiar dacă vin germanii, nu trebuie să răcesc!”.

Proiectul care trebuia să dureze doar opt săptămâni a avut un succes fenomenal. Prin urmare sitcomul a fost continuat, producându-se din 1968 până în 1977. Ian Lavender jucat în 240 de episoade produse de BBC One.

A făcut carieră și ca actor de teatru

După ani de serviciu militar în „Armata lui tata”, Lavender a jucat în multe seriale de televiziune și, de asemenea, a urcat pe scenă. A jucat un rol principal în serialul de comedie din anii 1970 „The Glums”, dar nu a reușit să atragă același succes ca și primul său proiect. Lavender a avut, de asemenea, o carieră variată în teatru. A jucat, de exemplu, cu Dustin Hoffman, în „Neguțătorul din Veneția” de Shakespeare și a apărut și în „Sister Act: The Musical”.

În afară de serialul „Armata lui tata”, cel mai mare impact al său pe  micile ecrane a fost în rolul Derek Harkinson în „Eastenders” din 2001 până în 2005 și din nou din 2016 până în 2017.

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre