Simona Ionescu / Redactor Șef

Doliu în lumea muzicală. A murit unul din cei mai mari tenori ai lumii, român

Doliu în lumea muzicală. A murit unul din cei mai mari tenori ai lumii, român
Scena de operă din România este în doliu. Artiștii deplâng neașteptata dispariție a unuia din cei mai mari artiști.  În 25 iulie ar fi împlinit 73 de ani. 

Marți a murit unul din cei mai mari tenori ai lumii, român, maestrul Corneliu Murgu. Apreciat și aplaudat pe scene autohtone și internaționale, tenorul Corneliu Murgu a condus timp de aproape două decenii (în perioada 2000 – 2019) Opera Română din Timișoara.

Conform site-ului Operei Române din Timișoara, tenorul Corneliu Murgu a strălucit pe cele mai importante scene ale lumii. A cântat la Staatsoper din Viena, dar și pe scenele operelor din: Berlin, München, Hamburg, Frankfurt, Köln, Stuttgard, Zürich, Paris, Lyon, Toulouse, Bordeaux, Avignon, Montpelier, Lisabona, Las Palmas, Bilbao, Barcelona, Londra, Metropolitan din New York,  Philadelphia, Pittsburg, New Orleans, Palm Beach, Denver, Melbourne, Rio de Janeiro, Johannesbourg, Tokyo. Evident, a urcat de nenumărate opri pe scenele operelor din ţară.

Doliu în lumea muzicală. A murit unul din cei mai mari tenori ai lumii, român

Timişoarean prin naștere, Corneliu Murgu și-a început formarea muzicală în orașul de pe Bega. Apoi şi-a cultivat vocea la cea mai înaltă şcoală de canto, cea italiană, la Conservatorul din Florenţa. El a fost elevul celebrului  Marcello del Monaco.

Rezultatul acestei instruiri de excepţie s-a concretizat prin obţinerea unor importante premii de interpretare la Vercelli (1977) şi apoi la Treviso (1978) din Italia. După care a obținut contracte cu cele mai renumite teatre de operă italiene: Scalla din Milano, Teatrul „San Carlo” din Napoli, Opera din Roma, Arena din Verona, Teatrul „La Fenice” Veneția, „Terme di Caracala”, „G. Verdi” din Trieste.

Debut excepțional la Metropolitan Opera din New York

După debutul său excepţional în rolul lui Riccardo din „Bal mascat” la Metropolitan Opera din New York, Corneliu Murgu a fost invitat cu regularitate în Statele Unite evoluând şi pe scenele teatrelor de operă din Philadelphia, Pittsburg, New Orleans, Palm Beach şi Denver.

Un moment de maximă importanţă al carierei sale artistice l-a constituit debutul la „Covent Garden” din Londra în anul 1996. Fiind considerat unul dintre cei mai apreciaţi interpreți contemporani al rolului Otello de G. Verdi, i s-a acordat medalia Verdi d’Oro la Parma, Italia în anul 1987.

Alături de o extraordinară agendă de spectacole, Corneliu Murgu, animat de un înalt simţ civic şi umanitar, a contribuit în mod constant la numeroase gale organizate de UNESCO și UNICEF. A fost decorat cu: Ordinul Serviciului Credincios, în rang de „Cavaler” de către preşedintele României; Crucea de Onoare pentru Artă şi Ştiinţă – gradul I, acordată de preşedintele Austriei;

Medalia Verdi d’Oro pentru interpretarea rolului „Otello” acordat la Parma, Italia (1987); Medalia „Gheorghe Dima” de către Senatul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca; Titlul de Profesor Onorific al Universităţii „Transilvania” din Braşov; Premiul pentru solistică pe anul 1998 acordat de revista „Actualitatea muzicală”, pentru rolurile interpretate la Opera Naţională Română; Premiul pentru Excelenţă Culturală pe anul 2001, acordat de Austrian Airlines.

În anul 2000 i s-a acordat titlul de „Cetăţean de onoare al Municipiului Timişoara”. Și tot atunci a fost desemnat, prin concursul organizat de Ministerul Culturii, în funcția de director general al Operei Române din Timişoara, instituție pe care a condus-o aproape două decenii.

Timișoara îi datorează lui Murgu și un festival în aer liber

În perioada mandatului de director general al Operei Naționale Române din Timișoara a pus bazele Festivalului de operă și operetă în aer liber. Tot el a înscris instituția în Asociația „Central & Estern Europeeans Contries” dedicată operelor din țările aflate în centrul și estul continentului.

A reușit organizarea, la Timișoara, a unei ediții a renumitului Concurs Internațional de Canto de la Verviers, Belgia, a invitat în spectacolele instituției soliști, dirijori, regizori, scenografi, coregrafi cu renume internațional.

„Astăzi, timpul varsă peste veșnicie… o lacrimă! A lăsat timpul, pentru a se alătura celor ce i-au fost înaintași și contemporani, marilor artiști așezați în ceruri! Este și va rămâne unul dintre cei mai reprezentativi artiști lirici ai Lumii, României și Timișoarei! A dăruit scenei și ulterior instituției artei, însăși viața sa!

Cuvintele nu le găsesc și fără noimă îmi par, în acest moment al părăsirii îl vom păstra viu în amintirea noastră, prin tot ceea ce a lăsat în urma sa, Gradissimo Maestro, Il Leone Corneliu Murgu!”, a transmis soprana Mihaela Marcu.

Exclusiv. Cum a ajuns Mădălina Ghenea în celebrul show The Simpsons

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre