Simona Ionescu / Redactor Șef

Breaking news. Două vești cumplite despre pensii. Toți românii trebuie să știe ce se întâmplă

Breaking news. Două vești cumplite despre pensii. Toți românii trebuie să știe ce se întâmplă
Ziua de miercuri a venit cu două vești teribile pentru pensionari. Casa de pensii, pe de o parte, liderul UDMR pe de cealaltă parte au lansat adevărate bombe.

Ultimele informații cu privire la pensii nu sunt prea îmbucurătoare, spun analiștii, care adaugă că situația va deveni dramatică. Se anunță vremuri deosebit de grele. Populația activă a României este în scădere, motiv pentru care, fondul pentru pensii colectat devine insuficient. Concret, pensiile românilor care se vor retrage din activitate peste 10 sau 20 de ani ar putea fi mai mici decât sumele cu care ei au contribuit în perioada de activitate.

Breaking news. Două vești cumplite despre pensii. Toți românii trebuie să știe ce se întâmplă

Mai exact, un român cu un salariu mediu net de 4.000 de lei, respectiv 833 de euro, care a plătit contribuții la stat timp de 35 de ani, va avea o pensie de stat de 1.275 de lei, respectiv de numai 265 de euro. Punctul de pensie se calculează ponderând un salariu mediu la 35 de ani de contribuție la sistemul de pensii. În prezent, acesta este de 6.789 lei brut, respectiv 3.972 lei net.

Cum se calculează pensia

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) arată cum este calculată pensia:  se înmulțește punctajul mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie. Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut sau a venitului lunar asigurat. CNPP mai spune că acesta trebuie să fi constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale.

„Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare. Numărul de puncte realizat în fiecare lună se însumează, iar prin împărţirea la 12 rezultă punctajul anual al asiguratului în anul respectiv.

Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul pentru contribuția de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică”, arată Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).

Kelemen Hunor aruncă bomba pensiilor

Kelemen Hunor a avertizat recent că România ar putea pierde banii din PNRR, în cazul în care nu rezolvă problema din jurul pensiilor de serviciu. Potrivit șefului UDMR, trebuie găsită o soluție până când termenul limită expiră. Acesta a fost întrebat marți, 4 aprilie, dacă ar fi oportun ca România să ceară Comisiei Europene o prelungire pentru reforma pensiilor de serviciu. Politicianul susține că o astfel de decizie nu ar fi bună, deoarece țara noastră ar putea pierde 700 de milioane de euro.

„Nu. Asta înseamnă că nu vom lua 700 de milioane de euro, plus că problema rămâne tot în brațele noastre și trebuie să o rezolvăm. Dacă am băgat în PNRR, dacă acesta este deadline-ul, trebuie să găsim o soluție până expiră acest termen. Este o situație extrem de complicată și nedreaptă, dar aici ne-au adus demagogia și populismul de 12 ani. 80% din populație nu vrea corecția pensiilor speciale, vrea anularea lor”, a declarat Kelemen Hunor la Euronews România.

România poate pierde 700 de milioane de euro

„Nu se poate în acest moment să găsim un numitor comun. Pericolul cel mai mare este să pierdem și banii și, din punct de vedere politic, există și furia oamenilor că nu am rezolvat ceea ce cu toții au promis 10 – 12 ani de fiecare dată când erau în opoziție, folosindu-se de acest subiect sensibil și extrem de popular.

Și atunci pierzi banii și te lovește și furia poporului. Aici este dilema. Din punctul meu de vedere trebuie discutat, negociat de dimineață până seara cu toți cei interesați și trebuie să se găsească o soluție și fiecare trebuie să lase de la el ceva, altfel nu o să meargă, nu se poate rezolva”, a mai spus Kelemen.

Hunor a mai precizat că în coaliția de guvernare s-a discutat despre respectarea jaloanelor și termenelor din PNRR, fără a se analiza varianta de a nu face reformă: „Temele au fost asumate de România. Cei de la CE spun că noi ne-am angajat”.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre