Simona Ionescu / Redactor Șef

Exclusiv. Avertismentul unui medic legist după ce a apărut acest fenomen printre șoferii români. Citiți cu atenție!

Exclusiv. Avertismentul unui medic legist după ce a apărut acest fenomen printre șoferii români. Citiți cu atenție!
Din ce în ce mai stresați, românii au început să consume antidepresive, fără să se gândească la consecințe, mai ales atunci când sunt șoferi. Iată ce se întâmplă dacă luați seara, un Xanax, spune un medic legist.

În speranța că își vor induce starea de bine și vor uita de probleme, românii au devenit mari consumatori de antidepresive. Ce se întâmplă cu șoferii care administrează astfel de medicamente.

Printre cele mai folosite medicamente în anxietate și depresie se numără Xanax-ul, dar puțini sunt românii care îl administrează sub directa supraveghere a unui specialist. Medicul legist Cristian Paparau menționează că un șofer care ia un astfel de medicament seara, iar a doua zi se urcă la volan poate fi tratat ca un consumator de droguri.

„În fața legii veți fi tratați ca un consumator de droguri”

„Tot mai multe persoane, de obicei trecute de vârsta de 40 de ani, mă întreabă dacă reprezintă o problemă faptul că seara iau „un Anxiar”, „un Xanax”, iar a doua zi conduc.

Cine ia xanax poate fi considerat consumator de droguri

Atunci când le spun că în fața legii vor fi tratați ca un consumator de droguri, se îngrozesc. În caz că Doamne ferește vor face un accident cu decesul victimei, sunt șanse mari să ajungă la închisoare”, susține medicul legist Cristian Paparau.

La ce folosește Xanax

Potrivit informațiilor oferite de specialiști, acest tip de antidepresiv este utilizat pentru tratamentul anxietății, tulburărilor anxios-depresive, dar și a atacurilor de panică. Precum și pentru profilaxie şi tratament în delirium tremens şi în sindromul de abstinenţă la alcoolici.

De asemenea, medicii îl recomandă pentru tratamentul de scurtă durată al depresiei. Medicamentul trebuie administrat doar la recomandarea doctorilor și sub stricta supraveghere a acestora. În plus, pe prospectul acestuia scrie clar: „Xanax vă poate face să vă simțiți somnoros sau amețit, cu pierderea puterii de concentrare. Așa încât este foarte important să nu conduceți vehicule și să nu folosiți utilaje până când nu ați stabilit cum vă afectează medicamentul”.

La ce folosește medicamentul Anxiar

La rândul său, medicamentul Anxiar este folosit potrivit informațiilor oferite de Medicover.ro, pentru „tratamentul de scurtă durată al stărilor de anxietate, inclusiv al celor asociate cu depresie.

Precum și în tratamentul de scurtă durată al insomniei cauzate de anxietate, dar și ca sedare înaintea intervențiilor cu scop diagnostic, înainte și după intervenții chirurgicale generale sau dentare. Anxiarul nu se administrează împreună cu băuturi alcoolice și nu este recomandat celor care șofează.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre