Simona Ionescu / Redactor Șef

Exclusiv. Interzicerea certificatului de virginitate a dus la nenorociri. Un medic legist dezvăluie tot

Exclusiv. Interzicerea certificatului de virginitate a dus la nenorociri. Un medic legist dezvăluie tot
În vara anului 2022, România făcea un prim pas important în eliminarea certificatelor de virginitate. INML anunța atunci că nu va mai emite astfel de acte, în urma unei campanii naționale susținute de o serie de celebrități, dar și a contraindicațiilor Organizației Mondiale a Sănătății, care marchează această practică drept una care încalcă drepturile omului.

Ulterior acestei decizii a Institutului de Medicină Legală Mina Minovici (INML), a mai durat aproape 1 an până ca barbara procedură să fie scoasă total în afara legii. Până atunci, în unitățile de medicină legală din România se puteau efectua două tipuri de teste de verificare a virginității femeilor: cele care aveau legătură cu o anchetă penală și cele realizate la cerere, de către părinți – în special, de către tați.

În 2019, în România, testele de virginitate au reprezentat 2% din totalul examinărilor din cadrul unităților aflate în subordinea Institutului de Medicină Legală Mina Minovici (INML) – adică, aproximativ 1.000 de teste pe an. Examenele au fost realizate în diverse unități de medicină legală din țară, din toate județele.

Eliminată prin lege, dar încă practicată, afirmă un medic legist 

Procedura a fost eliminată oficial, în urma ordinului comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Justiției pe 2 mai 2023. De menționat că legea a eliminat testările de virginitate la cererea persoanelor fizice, însă au rămas legale verificările la solicitarea autorităților și pentru proceduri oficiale în diverse cazuri de viol și abuz. 

Această mențiune, deși una necesară pentru a fi folosită ca instrument important într-un caz de viol, sa spunem, a oferit însă o portiță de a ocoli legea celor care încă folosesc această practică. Medicul legist Dr Cristian Paparau a explicat, într-o postare pe Facebook, cum reușesc încă românii să scoată certificate de virginitate încă, ba chiar la orice oră din zi și din noapte. 

Plângere pentru viol pentru a obține documentul mult dorit

 

Sursa: Facebook Dr Cristian Paparau.

Confom doctorului, cei interesați de obținerea unui astfel de document merg la poliție și raportează violul sau abuzul fetei în cauză, care de cele mai multe ori este minoră. Odată sesizate organele de ordine, acestea sunt obligate sa investigheze plângerea și să facă o anchetă. Astfel, fata este chemată la medicul legist la orice oră, în scopul anchetei. Iar deznodământul este exact obținerea documentului care atestă virginitatea: “Acum aproximativ un an, presa anunța cu triumf că certificatele medico-legale solicitate pentru confirmarea virginității au fost eliminate – deducându-se teoretic că astfel de practici, traumatizante pentru fetele supuse acestor examinări, vor dispărea. 

Ei bine, ce s-a schimbat de atunci? Cei hotărâți să obțină un astfel de document evident că nu au renunțat, acuzând mai nou la poliție act sexual cu minor sau vi.ol asupra unei minore, de cele mai multe ori cu autor necunoscut.  Prin urmare, poliția inițiază o anchetă, implicând mai mulți polițiști, resurse, timp, etc.  Fata este adusă la medicul legist nu într-un orar de consultații prestabilit, cum era anterior, ci la orice oră, inclusiv pe timp de noapte (deoarece, până la urmă, acuzația este acuzație, iar poliția trebuie să ia măsuri)”, spune doctorul. 

Medicul legist afirmă că, în ciuda modificărilor legislative și a triumfului lăudat de presă, în esență nu s-a schimbat de fapt nimic: “Personal, am examinat 2-3 „victime” care s-au dovedit a fi virgine. În final, cei doritori obțin un document care confirmă virginitatea – adică, ei obțin exact ceea ce și-au dorit. În ciuda schimbărilor legislative, în esență, nimic nu s-a modificat”, conchide Dr. Paparau. 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre