Românca ce și-a pierdut viața în atacul armat din Georgia locuia de mulți ani în Statele Unite, acolo unde activa în calitate de profesoară de matematică. Cristina Irimie a lăsat în urmă o comunitate îndurerată, formată din enoriași ai Bisericii din care făcea parte, colegi, elevi, dar și un soț care este acum de neconsolat.
Cristina Irimie, profesoară de matematică la Apalachee High School din Auburn, Georgia, și membră a Bisericii Ortodoxe Române Sfinții Constantin și Elena din Lilburn, Georgia, a fost unul dintre cei doi profesori uciși în tragedia de miercuri, 4 Septembrie. Alături de cei doi și-au pierdut viața și doi elevi.
Preotul orașului are numai cuvinte de laudă la adresa Cristinei
Pastorul Nicolae Clempus, care îi cunoștea atât pe Cristina, cât și pe soțul ei, Dorin, a transmis un mesaj în care și-a arătat sprijinul față de soțul româncei, dar și față de familia acesteia. Conform preotului, întreaga comunitate este acum alături de Dorin, cel cu care Cristina era căsătorită de mai mulți ani.
„Să fii profesoară de matematică la un liceu american în ziua de azi trebuie să fii o persoană specială, să fii implicată în comunitatea ta și dedicata Bisericii tale trebuie să fii credincioasă, să fii mereu cu zâmbetul pe buze, glumind și râzând trebuie să fii o persoană veselă și obptimista, să înfrunți răul în fața și să-ți dai viața în fața clasei tale de elevi trebuie să fii erou și model prin definiție. Toate acestea a fost Cristina Irimie. Plecată prea brusc și prea devreme, va rămâne în amintirea noastră veșnic. Ne rugăm pentru soțul ei Dorin și pentru toată familia îndurerată”, a transmis preotul Nicolae Clempus.
Românca, activă pe rețelele de socializare cu o zi înainte de tragedie
Cristina Irimie era din Sibiu, căsătorită de mult timp cu alesul inimii ei, Dorin. Cei doi locuiau de mai mulți ani în Statele Unite, conform informațiilor de pe conturile lor de pe rețelele de socializare. Cu doar o zi înainte de tragedie, Cristina era activă pe Facebook, acolo unde posta diverse filmulețe, care aveau toate legătură cu țara sa natală, de care nu uitase nicio clipă.
O profesoară ce fusese colegă cu românca, pe vremea când aceasta preda la Universitatea din Nordul Georgiei, susține că mama profesoarei ar locui încă în România. Nu se cunosc însă alte detalii.
„Tocmai am aflat că o cunoșteam pe una dintre profesoarele care a fost ucisă fără sens ieri la Apalachee High School, Cristina Irimie. Am fost la cursuri împreună la Universitatea din North Georgia. Mama ei încă locuiește în România. Rugați-vă pentru familia ei și pentru celelalte familii”, a transmis Meg Still.
Pagină de GoFundMe, deschisă pentru a ajuta familia
Românii din Georgia au deschis și o pagină de GoFundMe pentru a ajuta familia româncei, iar ținta lor este să strângă 15.000 de dolari.
Pagina a fost lansată de Corneliu Caprar, stabilit în Suwanee, Georgia, care spune despre Cristina Irimie că a fost „o membră remarcabilă a comunității românești din Atlanta”. Până acum s-au strâns peste 6.300 de dolari din totalul de 15.000 propus.
Criminalul este un elev de 14 ani
Teroarea de la liceul Apalachee s-a dezlănţuit la ora 10 dimineaţa, după ce un adolescent de 14 ani, elev al instituţiei, a deschis focul. Aproape două mii de copii şi zeci de profesori s-au adăpostit pentru a scăpa de sub ploaia de gloanţe. Suspectul, identificat ca fiind Colt Gray, s-a predat rapid după intervenția poliției.
„Suspectul este un tânăr de 14 ani, elev la acest liceu. A fost luat în custodia poliţiei şi va fi acuzat de crimă. Mai mult, va fi judecat ca un adult, îl vom privi ca pe un adult”, a declarat Chris Hosey, director la biroul de investigaţii Georgia.
Conform informațiilor, tânărul a părăsit clasa la începutul orei de algebră şi, când s-a întors, avea arma la el. Ar fi bătut la uşă pentru a fi lăsat înăuntru, dar unul dintre colegii săi, care a observat că este înarmat, nu l-a lăsat să intre. De acolo, a pornit un adevărat masacru care s-a soldat cu moartea a patru persoane, printre care și românca. Alte nouă persoane au fost rănite în urma tragediei.
Reacția MAE
Ministerul Afacerilor Externe a transmis că, până în acest moment, autoritățile americane nu au transmis nicio notificare către oficiul consular și că nu au fost primite solicitări de asistență consulară legată de atacul armat de la liceul din Georgia, SUA.
„La acest moment, verificările sunt în curs”, a adăugat MAE în comunicatul de presă citat.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook