Simona Ionescu / Redactor Șef

Facebook cheamă în ajutor inteligența artificială pentru a depista imaginile trucate

Facebook cheamă în ajutor inteligența artificială pentru a depista imaginile trucate
Dezvoltatorii de la Facebook au prezentat miercuri o metodă care ar putea permite, depistarea „deepfake-urilor”. Acestea sunt imagini trucate hiperrealiste. Ei spun că ar putea determina inclusiv originea acestora, informează AFP. Oamenii sunt incapabili să le găsească pe toate, dar există soluții.

Facebook cheamă în ajutor inteligența artificială pentru a depista imaginile trucate. Trucajele „deepfake” sunt problematice în mediul online întrucât ar putea fi folosite pentru manipularea sau defăimarea internauţilor. De obicei acestea înfăţişează persoane, ce par să facă sau să spună lucruri pe care nu le-au făcut sau nu spus în realitate. Astfel de montaje au la bază tehnologii de inteligenţă artificială. Și tot cu ajutorul inteligenței artificiale (IA) vor fi deconspirate și combătute.

„Sistemul nostru va facilita detectarea deepfake-urilor şi localizarea informaţiilor asociate”, transmit, într-un comunicat, Tal Hassner şi Xi Yin, doi dintre cercetătorii reţelei de socializare. Cei doi au lucrat la acest proiect în colaborare cu Universitatea din Michigan. astfel, au pus la punct o metodă care apelează la IA ca să furnizeze „instrumente pentru a investiga mai bine incidentele de dezinformare coordonată care au recurs la deepfake”.

Facebook cheamă în ajutor inteligența artificială

Ei au utilizat o tehnică denumită „retro-inginerie”, ce constă în deconstruirea realizării unui produs sau, în acest caz, a unui videoclip sau a unei fotografii. Practic, există un program inteligent care depistează imperfecţiunile adăugate montajului, și care, deși de obicei nu e vizibil cu ochiul liber, alterează amprenta digitală a imaginilor.

În domeniul fotografiei, această amprentă permite identificarea modelului de aparat foto utilizat. În informatică, „poate folosi la identificarea sistemului de generare care a servit la producerea trucajului”, au explicat oamenii de ştiinţă de la Facebook.

Amintim că Microsoft a prezentat anul trecut un program similar. Acesta poate ajuta la depistarea fotografiilor şi materialelor video deepfake. Asta după ce, la finalul lui 2019, Google a făcut public mii de clipuri video deepfake realizate de echipele sale, pentru a-i ajuta pe cercetătorii care doresc să dezvolte metode de detectare a imaginilor trucate.

Spice Girls se reunesc și lansează prima melodie de la destrămarea trupei. Cum a fost convinsă Victoria Beckham

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre