Studenții scapă de lucrările de licență, de anul viitor, însă, nu și de emoții. Deja mai multe universități mari din România au luat această decizie, iar numărul lor ar putea crește.
Începând cu anul universitar 2025, Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca a anunțat că va renunța la lucrările de licență în cadrul examenului de absolvire. În locul lucrărilor de licență, studenților le vor fi verificate cunoștințele prin intermediul unui test grilă. Această hotărâre reflectă o tendință tot mai răspândită între facultățile de drept din România, care aleg să adopte metode alternative de evaluare în locul lucrărilor de licență.
Adio lucrări de licență. Mai multe facultăți procedează așa
Decanul Facultății de Drept din Cluj-Napoca, Șerban Diaconescu, a explicat că eliminarea lucrării de licență are ca scop reducerea sarcinilor academice pentru studenți și armonizarea programului cu standardele internaționale.
„Încărcătura studenților în anii terminali era prea mare, iar lucrarea de licență echivala cu dizertația de la master”, a precizat Diaconescu, conform Europa Liberă. Majoritatea absolvenților urmează oricum un program de masterat, unde vor susține lucrarea de dizertație.
Ceea ce au decis clujenii nu reprezintă o premieră. Bunăoară, Facultatea de Drept din cadrul Universității din București a implementat această schimbare încă din 2017. Mai mult, în prezent și facultățile din Craiova și Sibiu au anunțat că urmează să aplice măsuri similare.
Opinii contradictorii în lumea academică
Pe de altă parte, instituții precum Facultățile de Drept din Timișoara și Iași mențin actuala structură a examenului, care include atât susținerea unei lucrări de licență, cât și un test scris. Introducerea testelor grilă în locul lucrărilor de licență a bucurat mulți studenți, dar a și încins spiritele în lumea academică.
Sunt destui oponenți ai acestei modificări. Ei consideră că lucrarea de licență este esențială pentru dezvoltarea abilităților de cercetare și redactare ale studenților. De exemplu, mai arată sursa citată, Nicolae Horia-Țiț, decanul Facultății de Drept din Iași, susține că redactarea unei lucrări le oferă studenților oportunitatea de a-și perfecționa competențele necesare în cariera juridică. Redactarea unei lucrări de licență reprezintă un exercițiu util care ajută la formarea unei metodologii de scriere și elaborare, a declarat Țiț.
Ce spun oficialii Ministerului Educației
La polul opus, secretarul de stat în Ministerul Educației, Gigel Paraschiv, a precizat că facultățile au libertatea de a decide dacă păstrează sau nu lucrarea de licență, cu condiția ca absolvenții să aibă, la finalul studiilor, aceleași competențe ca și cei care susțin această probă. Ministerul nu a impus eliminarea lucrării de licență, însă permite flexibilitate în structura examenului de absolvire.
Fenomenul eliminării lucrărilor de licență nu este un fapt izolat în România. În alte părți ale Europei, practica variază considerabil. De exemplu, la Queen Mary University din Londra, studenții nu mai trebuie să elaboreze o lucrare de licență, fiind evaluați în schimb prin examene de modul și simulări practice. La Universitatea din Maastricht, în Olanda, absolvenții redactează un eseu argumentativ ca parte a examenului de absolvire.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook