Simona Ionescu / Redactor Șef

Fascinanta istorie a „Bibliei” medicinii tradiționale coreene, parte a Memoriei Lumii

Fascinanta istorie a „Bibliei” medicinii tradiționale coreene, parte a Memoriei Lumii
Potrivit istoriei, coreenii apelează la medicina tradițională coreeană de mai bine de 1500 de ani. Cea mai importantă carte folosită și acum este Dongui Bogam, cunoscută ca și „Biblia” medicinii tradiționale coreene. O „Biblie enciclopedică a cunoștințelor medicale privind tehnicile de tratament compilate în Coreea”.

Dongui Bogam este compus din 25 de volume și a fost scris în mare parte de Heo Jun (1546-1615), medicul regelui Seonjo și al fiului său, Gwanghaegun. La început, Heo Jun și alți medici de la curte au fost însărcinați de regele Seonjo să compileze toate cunoștințele medicale din Coreea și China, când sănătatea publică era o problemă stringentă ca urmare a primei invazii japoneze (1592-1598) din timpul Războiului de la Imjin.

Activitatea a încetat pentru o vreme din cauza celei de-a doua invazii (1597). Ulterior, Heo a realizat restul lucrărilor pe cont propriu. Până când a finalizat-o în cele din urmă, în 1610, i-au trebuit 14 ani de la data inițială de comandă, 1596. Cartea a fost publicată fizic abia în 1613.

A studiat 500 de tratate medicale

Medicul Heo Jun s-a născut în secolul al XVI-lea, într-o familie de oameni săraci, iar despre prima parte a vieții sale nu se cunosc prea multe. Se știe însă că datorită talentului său a ajuns medic imperial la Casa Regală. Se mai știe faptul că pentru a ajunge să scrie celebra enciclopedie medicală a studiat nu mai puțin de 500 de texte de medicină tradițională. Istoria menționează că perioada în care Heo a redactat cartea, adică în timpul ultimei dinastii, Joseon, Coreea a înregistrat cele mai mari realizări, care influențează și astăzi.

Dongui Bogum, Biblia medicinii tradiționale coreene

Salvat de un leac din Biblia coreeană

Potrivit istoriei, în anul 1590 medicul a fost chemat la Palatul Regal să-l vindece pe moștenitorul regelui Seiong, care era grav bolnav. Din înscrisurile regale reiese că băiatul avea variolă, o boală cu potential letal și nici un doctor nu a putut să-i dea vreun tratament.

Medicul s-a folosit atunci de un leac găsit în Dongeui Bogum, care se folosește și în zilele noastre, bazat pe amestecuri de plante, selecționate cu mare atenție. Specialiștii lumii susțin că medicul Jun ar fi găsit și tratament cu rezultate fantastice la pacienții cu cancer. Oamenii de știință menționează că pacienții care au urmat acest tratament obținut pe baza tratatului doctorului Jun nu au suferit recidive.

Unde se află acum Biblia coreeană

Capodopera medicală Dongeui Bogan, „Biblia”  medicinii tradiționalee coreene este expusă cu mândrie, pentru posteritate, în muzeul memorial Heo Jun din inima capitalei Coreei. Și tot aici, vizitatorii pot descoperi și vechea aparatură medicală folosită de doctori în timpul dinastiei Joseon. Este vorba de o trusă cu ace pentru acupunctură, de șapte feluri, cu nume și forme diferite, unele dintre ele folosite chiar de medicul Heo Jun.

De altfel, au rămas întru eternitate metodele folosite de Jun pentru a trata, de exemplu o migrenă, când acesta plasa acele în brațe și picioare, ba chiar și în abdomen. Și oricât ar fi părut de ciudat pentru neinițiați, pacientul se vindeca.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre