Regizorul Radu Jude a primit Ursul de Aur cu cel mai nou film al său, subintitulat „Schiţă pentru un film popular”. Filmul a fost proiectat în premiera mondială în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.
Filmul analizează raporturile dintre individ şi societate având ca punct de plecare urmările pe care un clip de amatori încărcat de o profesoară pe un site specializat le provoacă în viaţa acesteia. Din distribuţia peliculei fac parte, printre alţii, actorii: Katia Pascariu, Claudia Ieremia (actriță a Teatrului Național din Timișoara), Olimpia Mălai, Nicodim Ungureanu, Alexandru Potocean, Andi Vasluianu.
Filmul lui Radu Jude, marele câștigător la Festivalul de la Berlin
În urma premierei mondiale, care a avut loc pe 2 martie, The Hollywood Reporter a scris: „Jude rămâne o voce originală îndrăzneață în cinema-ul european modern, cu lucruri importante de spus și moduri tot mai aventuroase de a le spune… Delicios de nebune”.
Variety a considerat filmul „provocator și profan”, „unul dintre primele exemple de operă autentică de autor care au apărut într-o lume răscolită de Covid-19”. „Se simte ca fiind revoluționar. O simplă premisă poate servi ca portal spre o critică socială profundă, pentru cei dornici să facă pasul hotărâtor”.
Radu Jude este la al doilea „urs”
Regizor şi scenarist, Radu Jude nu e prima dată premiat la Festivalul Internațional de Film de la Berlin. El a câştigat cu lungmetrajul său de debut – „Cea mai fericită fată din lume”- premiul CICAE, la Berlinala 2009. În 2012, el a regizat lungmetrajul „Toată lumea din familia noastră”, prezentat în premieră mondială în secţiunea Forum de la Berlinală. Pelicula „Aferim!” (2015) i-a adus Ursul de Argint pentru cea mai bună regie.
Ea a fost urmată de „Inimi cicatrizate” (2016), recompensată cu două premii la Locarno IFF şi pentru care Radu Jude a primit trofeul pentru regie la Mar del Plata.
Au urmat documentarul „Ţara moartă” (2017) şi de lungmetrajul „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (2018). Acesta a fost primul film românesc premiat cu Globul de Cristal la Festivalul de la Karlovy Vary. Anul trecut, Radu Jude a fost prezent la Berlinală cu două lungmetraje: „Tipografic majuscul” şi „Ieşirea trenurilor din gară”. Ambele filme au fost proiectate în secţiunea Forum a festivalului.
Radu Jude face, de asemenea, și regie de teatru. Debutul în această ipostază a fost pe scena Teatrului Național din Timișoara. A regizat spectacolul „Scene dintr-o căsnicie” de Ingmar Bermann (2016). Pe aceeași scenă a montat, un an mai târziu, „Controversa de la Valladolid” de Jean-Claude Carrière.
Sursa foto: Adrian Pîclișan
Înainte de Adrian Mutu, în inima Alexandrei Dinu a fost alt bărbat. L-a lăsat cu inima frântă și a plecat cu fotbalistul
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook