Simona Ionescu / Redactor Șef

Frații Menendez spun adevărul despre crime, după apariția documentarului de pe Netflix. Dezvăluiri tulburătoare

Frații Menendez spun adevărul despre crime, după apariția documentarului de pe Netflix. Dezvăluiri tulburătoare
Frații Menendez se destăinuie într-un nou documentar Netflix, privind înapoi la moartea brutală a părinților lor și discutând despre scrisoarea de 17 pagini pe care Lyle i-a scris-o lui Erik în închisoare, pe care Erik trebuia „să o distrugă”.

Frații Menendez își fac cunoscută povestea, după succesul serialului „Monsters” (Monștrii) creat de Ryan Murphy pe Netflix. Erik și Lyle Menendez sunt încarcerați de peste trei decenii, după ce și-au ucis părinții, Jose și Kitty Menendez, în vila lor din Beverly Hills în 1989, un fapt pe care nu l-au negat niciodată.

Părinții farților Menendez.

Surprinși de faptul că nu au fost arestați pentru crimele comise

În propriul lor documentar pentru gigantul de streaming — „Frații Menendez”, care va fi lansat pe 7 octombrie — cei doi vorbesc pentru prima dată în 30 de ani, din închisoare, încercând să își împărtășească propria versiune a poveștii.

Deși documentarul nu a fost încă lansat, unele publicații au început deja să împărtășească declarații ale fraților. Conform unor fragmente publicate de TIME, cei doi și-au exprimat surprinderea că nu au fost arestați decât la șapte luni după ce și-au ucis părinții.

„Reziduurile de praf de pușcă erau peste tot pe mâinile noastre… Aveam cartușe în mașină”, a spus Erik. „Dacă m-ar fi presat, nu aș fi putut rezista niciunei întrebări. Eram într-o stare mentală complet distrusă. Eram în șoc.”

Lyle, în schimb, a descris arestarea sa ca aducând „un sentiment de ușurare” după ce a ținut secretul uciderii tatălui, adăugând: „Ca multe dintre emoțiile din acea perioadă a vieții mele, ușurarea emoțională simțită nu are prea mult sens.”

Explicația pentru petrecerile date după uciderea părinților

În ceea ce privește cheltuielile mari făcute imediat după crimă — un aspect dramatizat în serialul lui Ryan Murphy prin cheltuieli excesive pe bunuri și petreceri în hoteluri — cei doi insistă că totul era pentru a se distrage de la durerea lor.

Victime sau criminali? Frații spun că și-au ucis părinții din cauza abuzurilor lor – inclusiv de natură sexuală.

„Ideea că mă distram este absurdă”, a spus Erik, conform TIME. „Totul era pentru a acoperi această durere teribilă de a nu mai vrea să trăiesc”.

Lyle a mai menționat că, deși părea că se simțea bine, „fără tatăl meu care să mă ajute să-mi direcționez viața, eram foarte pierdut”. „O parte din mine și din Erik a murit în acea noapte”, a adăugat el.

Scrisoarea-mărturie, care trebuia distrusă, a dat fiori anchetatorilor

Într-un alt fragment din documentarul Netflix, publicat de PEOPLE, Erik vorbește despre o scrisoare de 17 pagini pe care fratele său i-a scris-o și care a fost găsită în timpul unei percheziții în celulele lor. Scrisoarea a fost scrisă după crime, dar înainte ca acuzațiile de abuz sexual împotriva părinților lor să devină publice. În ea, Lyle admitea că cei doi erau responsabili pentru moartea părinților lor și făcea aluzie la trecutul întunecat al familiei și la reticența lui de a vorbi despre acesta în public, precum și la un plan de evadare.

În documentar, Erik, acum în vârstă de 53 de ani, spune că „Lyle nu putea exprima ceea ce a scris în acea scrisoare față în față”.

„Îi era mai ușor să pună totul pe hârtie. Simțea că dezvăluirea secretelor bolnave ale familiei ar fi ca și cum și-ar ucide din nou părinții și nu voia să facă asta”, a continuat el. Potrivit lui Erik, scrisoarea nu trebuia să fie găsită niciodată — el trebuia „să o distrugă.”

„În cele din urmă, a devenit clar — mai ales după ce au găsit acea scrisoare în închisoare și nu mai puteam nega ceea ce s-a întâmplat — pentru că aveau acea notă, aveau o mărturisire, că noi eram responsabili de moartea părinților mei”, a spus Lyle.

„Era o scrisoare prețioasă pentru mine”, adaugă Erik în documentar. „A fost unul dintre acele momente când Lyle își exprima cu adevărat propria durere și pentru că asta nu se întâmpla des între noi, nu am vrut să o arunc.”

Documentarul va include și interviuri cu un avocat din echipa lor de apărare, jurați, martori, experți și jurnaliști care au acoperit cazul la începutul anilor 1990.

Motivul real al crimei, dezvăluit în noul documentar

Documentarul vine după seria dramatică în opt părți a lui Murphy, „Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story”, realizată tot de Netflix. Publicația online a gigantului de streaming, Tudum, a declarat că documentarul va spune „povestea adevărată în propriile lor cuvinte”.

Pe 20 august 1989, Erik și Lyle Menendez și-au ucis brutal părinții, Jose și Kitty Menendez, cu două puști de calibru 12. Frații au fost găsiți vinovați de crimă de gradul întâi și condamnați la închisoare pe viață fără posibilitatea de eliberare condiționată.

Frații nu au negat niciodată că și-au ucis părinții. Strategia lor de apărare a fost să încerce să convingă juriul de motivele pentru care au dus la crimă. Mărturiile lor, precum și ale mai multor rude, au evidențiat ani de abuz fizic și psihic din partea ambilor părinți, dar mai ales din partea tatălui lor. Frații au susținut că tatăl lor i-a molestat sexual timp de ani de zile.

Cei doi bărbați se află în prezent la închisoarea RJ Donovan din San Diego, California. Lyle are 56 de ani, iar Erik 53.

Documentarul „Frații Menendez” va fi disponibil pe Netflix începând cu 7 octombrie. Serialul de dramă inspirat din faptele reale ale fraților, „Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story”, este deja disponibil pe Netflix.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri