Simona Ionescu / Redactor Șef

„Crima lui Salman Khan” se repetă în India. Anchetă mușamalizată de autorități, oamenii vor să iasă în stradă

„Crima lui Salman Khan” se repetă în India. Anchetă mușamalizată de autorități, oamenii vor să iasă în stradă
În 2015, superstarul de la Bollywood, Salman Khan, care risca o pedeapsă lungă cu închisoarea pentru un accident fatal, a primit o amânare atunci când Înalta Curte din Bombay i-a anulat condamnarea din lipsă de probe, provocând indignare pe scară largă.

La nouă ani distanță, „crima lui Salman Khan” se repetă în India. Sunt valuri de indignare și oamenii vor să iasă în stradă, după ce o anchetă, într-un caz asemănător, se dovedește a fi mușamalizată de autorități. Mânia crește în India după ce un adolescent care ar fi ucis două persoane în timp ce conducea în stare de ebrietate a fost condamnat să scrie un eseu ca pedeapsă, mulți cerând o sancțiune mai severă și acuzând sistemul judiciar de indulgență.

Băiatul de 17 ani ar fi condus cu viteză, beat, într-un Porsche, în orașul Pune, duminică, când vehiculul a lovit o motocicletă, ucigând două persoane, potrivit unui reprezentant guvernamental al statului Maharashtra, Devendra Fadnavis.

Crima lui Salman Khan” se repetă în India

Minorul a fost reținut și ulterior prezentat Consiliului de Justiție Juvenilă, unde a fost eliberat pe cauțiune și condamnat la 15 zile de muncă în folosul comunității. De asemenea, i s-a cerut să scrie un eseu despre siguranța rutieră, a spus Fadnavis.

„Revolta a crescut după aceasta. Potrivit poliției, băiatul are 17 ani și 8 luni. Aceasta este o crimă cumplită”, a declarat el reporterilor marți, făcând referire la modificările aduse în 2015 legilor pentru minori din India, care permit judecarea copiilor peste 16 ani ca adulți dacă comit o crimă „odioasă”, arată CNN. „Acesta a fost un ordin surprinzător emis (de Consiliul de Justiție Juvenilă)”, a  mai punctat Fadnavis.

O filmare CCTV îl aratî pe minor bând alcool cu prietenii, înainte de a pleca cu mașina și a comite accidentul mortal

În urma revoltei populației, avocatul minorului, Prashant Patil, a declarat miercuri reporterilor că termenii cauțiunii adolescentului au fost modificați, Consiliul de Justiție Juvenilă dispunând ca acesta să rămână într-un centru de reabilitare până în data de 5 iunie. Totodată, minorul va primi consiliere psihologică, a  mai spus Patil.

Filmul accidentului: băiat de bani gata, minor, beat, la volanul unui Porsche

Oficialul guvernamental a adăugat că poliția din Pune îl investighează pe minor pentru omucidere din culpă, infracțiune care însă nu echivalează cu crima. De asemenea, anchetatorii au cerut Consiliului de Justiție Juvenilă să revizuiască ordinul de eliberare pe cauțiune, a mai spus avocatul.

Un videoclip CCTV, filmat aparent cu câteva momente înainte de accident, arată un Porsche alb care accelerează pe un drum principal aglomerat. Oamenii pot fi văzuți fugind la locul accidentului, care nu este surprins în videoclipul distribuit pe scară largă pe rețelele de socializare și difuzat pe canalele de știri locale.

Tatăl minorului a fost arestat, de asemenea, pentru că ar fi permis fiului său să conducă, deși acesta era sub vârsta legală, potrivit comisarului de poliție din Pune, Amitesh Kumar. Vârsta legală pentru a conduce în India este de 18 ani. De asemenea, trei persoane care i-au servit alcool minorului, anterior momentului în care acesta s-a urcat la volan, au fost arestate, a adăugat Kumar.

Pedeapsă ridicolă: eseu despre siguranța în trafic, după ce a ucis 2 tineri

„Am adoptat cea mai strictă abordare posibilă și vom face tot ce ne stă în putere pentru a ne asigura că facem dreptate pentru cele două vieți tinere pierdute, iar acuzatul va fi pedepsit corespunzător,” a spus comisarul de poliție. Incidentul a dominat titlurile de presă în India și a stârnit o furie generalizată, mulți oameni apelând la rețelele sociale pentru a condamna condițiile cauțiunii băiatului.

Suresh Koshta, a cărui fiică de 24 de ani a fost ucisă în accident, a cerut autorităților să ia măsuri mai dure împotriva șoferului criminal. „A fost greșit (să i se permită minorului să conducă), a spus el reporterilor în fața casei sale, în timp ce abia își stăpânea lacrimile. Trebuie să știi cum să conduci mai întâi”.

Rahul Gandhi, liderul principalei formațiuni aflate în opoziție în India, Congresul Național Indian, a întrebat public dacă un șofer de autobuz sau de taxi ar primi aceeași pedeapsă.

„Dacă un fiu de 16 – 17 ani dintr-o familie bogată, care conduce un Porsche sub influența alcoolului, este prins, i se cere să scrie un eseu, a spus Gandhi într-un videoclip postat pe X. De ce nu li se cer eseuri șoferilor de camioane sau autobuze (care fac accidente)?”

Salman Khan a scăpat după fapte similare. A ucis în 2002

Nu este prima dată când un verdict al instanței este analizat în acest mod. În anul 2015, superstarul de la Bollywood Salman Khan, care se confrunta cu o sentință lungă de închisoare pentru un accident mortal, a scăpat fără nicio pedeapsă când Curtea Superioară din Bombay a anulat condamnarea sa „din lipsă de dovezi”, provocând indignare generală.

„Pe baza probelor prezentate de acuzare, apelantul nu poate fi condamnat, indiferent de cum gândește omul de rând”, a transmis, atunci, instanța.

Incidentul, în care Salman Khan a  călcat cinci persoane, apoi a fugit de la  locul accidentului, a avut loc în fața unei brutării din Mumbai în septembrie 2002. Procurorii au arătat că Salman Khan a trecut cu mașina peste cinci bărbați care dormeau pe jos, după ce a pierdut controlul vehiculului.

El se întorcea de la un bar după o noapte de petrecere, au mai indicat procurorii. În apărarea sa, actorul a negat că ar fi urcat băut la volan, susținând că altcineva îi conducea mașina. În urma accidentului, una dintre victime a murit; ceilalți bărbați fiind răniți.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre