Simona Ionescu / Redactor Șef

Gigi Becali a început anul nou cu stângul. A venit nota de plată. Ce se va întâmpla cu afaceristul

Gigi Becali a început anul nou cu stângul. A venit nota de plată. Ce se va întâmpla cu afaceristul
În anul 2018, Gigi Becali a votat la referendumul pentru redefinirea familiei în Constituție, deși nu avea voie. Acum va trebui să dea socoteală pentru ce a făcut.

Dosarul lui Gigi Becali a fost deschis pe data de 3 ianuarie 2023, la judecătoria Buftea și va intra în procedura de camera preliminară. Afaceristul este judecat pentru ”fraudă la vot, potrivit art. 387 noul Cod Penal, alin. 1 lit. a cu aplicare art. 41 alin. 1 Cod penal”.

Procurorii spun că Becali a recidivat

Potrivit procurorilor, Gigi Becali a comis fapta în stare de recidivă, adică după ce fusese condamnat definitive la încyisoare, ”cu intenție sau cu intenție depășită”, pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de un an sau mai mare. Potrivit legii, această faptă se pedepsește cu închisoare de la șase luni la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.

Ce greșeală mare a făcut afaceristul

În anul 2013, Gigi Becali fusese condamnat de două ori și a primit pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a alege și de a fi ales ”pe o durată de 5 ani după executarea pedepsei principale”. Doar că în octombrie 2018, Gigi Becali nu a vrut să asculte de nimeni și s-a dus la secția de votare 84 din Voluntari. Mai mult, a mărturisit în acel moment că ”dreptul de a vota la referendum nu i-l poate lua nimeni, niciun judecător”.

”Inteligența mea și bunul meu simț, și legea firii spun că am voie să votez la referendum pentru mii de ani”

”Păi știu, pentru că am inteligență! Păi, mie, dacă-mi spun 1.000 de avocați că nu am voie, eu știu că am voie, pentru că inteligența mea și bunul meu simț, și legea firii spun că am voie să votez la referendum pentru mii de ani”, a spus atunci George Becali pentru România TV.

Ce înseamnă ”frauda la vot”

Potrivit articolului Articolul 387 Cod Penal cu privire la ”frauda la vot” cei care se încadrează în această infracțiune sunt persoane care votează fără să aibă drept. Dar și cei care votează de două sau mai multe ori. Tot ”frauda la vot” vor face și cei care vor introduce în urnă mai multe buletine decât are dreptul un alegător.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre