Simona Ionescu / Redactor Șef

Gigi Becali și judecătorul Cristi Danileț au primit verdict de la CEDO. Decizii tulburătoare pentru justiția noastră

Gigi Becali și judecătorul Cristi Danileț au primit verdict de la CEDO. Decizii tulburătoare pentru justiția noastră
Ziua de marți, 20 februarie rămâne una foarte importantă pentru Gigi Becali și Cristi Danileț. Amândoi au primit verdicte de la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Fiecare a ajuns acolo cu un dosar: Becali după ce a fost arestat de judecători, magistratul pentru că s-a luptat pentru dreptul de a scrie ce vrea pe Facebook.

Gigi Becali și judecătorul Cristi Danileț au primit verdicte de la CEDO. Acestea sunt decizii tulburătoare pentru justiția română. Patronul FCSB a anunțat marți că a câștigat procesul cu România la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în dosarul schimbului de terenuri cu MApN. „E o veste pe care o aștept de 10 ani”, a spus acesta.

Amintim că în data de 20 mai 2013, Gigi Becali a fost condamnat definitiv, de instanța supremă (ICCJ), la trei ani de închisoare cu executare, în timp ce fostul ministru al Apărării, Victor Babiuc, respectiv generalul Dumitru Cioflină, fostul şef al Statului Major, au primit câte doi ani.

Deși Victor Babiuc și Dumitru Cioflină au fost eliberați condiționat după 8 luni de închisoare, Gigi Becali a părăsit gratiile abia în decembrie 2015, după ce a mai primit un spor de șase luni, după alte două condamnări, în dosarul „Valiza” și în cel al sechestrării celor care i-au furat mașina.

Dosarul cu probleme

Totul a fost declanșat de DNA, care a anchetat un schimb de terenuri cu Ministerul Apărării Naționale, din iunie 1999. Conform procurorilor, a reieșit că a fost în dezavantajul Armatei. S-a și calculat un prejudiciu adus statului de aproximativ 900.000 de dolari. Concret, Gigi Becali a cedat două parcele din Ştefăneşti, judeţul Ilfov, de 30,26 de hectare, primind în schimb 28,89 hectare de teren din zona localităţii Voluntari, fosta fermă Roşia.

Gigi Becali e fericit că a câștigat la CEDO și acum se pregătește să ceară daune substanțiale statului român

În 1999, raportul de piață al prețurilor între un metru pătrat în Ştefăneşti şi unul din Voluntari era de 1/56. Concret, ce valora un leu din Ştefăneşti, costa 56 de lei în Voluntari, ajungându-se la un prejudiciu adus statului de aproximativ 892.758 de dolari, au calculat procurorii DNA.

Transferul de terenuri a fost aprobat de Victor Babiuc, pe atunci ministrul Apărării Naţionale, şi de generalul Dumitru Cioflină, fost secretar de stat MApN şi şef al Statului Major General. Mai mult, ei au inclus în Planul de apărare a ţării pentru 1997 – 2000 construirea unui punct de comandă nou la Ştefăneştii de Jos. Toți cei acuzați au negat orice ilegalitate și au afirmat că sunt victimele unor jocuri de interese.

Pe 24 mai 2012, Becali şi ceilalţi inculpaţi au fost achitaţi de completul de 3 judecători de la ÎCCJ. Motivul: lipsa unor probe. Ulterior însă, DNA au făcut recurs, Becali, Cioflină, Victor Babiuc dar şi fiica acestuia ajungând în faţa completului de 5 judecători ai ÎCCJ și primind condamnare.

Gigi Becali va cere daune substanțiale din partea statului

În procesul intentat la CEDO, Gigi Becali și Dumitru Cioflină au reclamat statul român pentru că au fost acuzați pe nedrept de fapte de corupție, respectiv de abuz în serviciu.

După ce a primit verdictul CEDO, Gigi Becali a ținut să puncteze ce urmează. „Pentru 800.000 de euro, mi-au luat 3 milioane. Dacă a luat de trei ori mai mult, trebuie să dea de trei ori mai mult. Adică 9 milioane de euro. Plus daunele pe care le voi cere eu pentru vătămări. Nu banii sunt problema. Contează că am mulțumire sufletească. De multă vreme așteptam”.

Și judecătorul Cristi Danileț a primit verdict de la CEDO

Tot marți, fostul judecător Cristi Danileț a câștigat la CEDO procesul împotriva României, unde a ajuns după ce CSM l-a sancționat pentru o postare pe Facebook. Prin verdictul anunțat, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat România pentru încălcarea libertății de exprimare a fostului judecător. Cristi Danileț a publicat decizia CEDO pe Facebook și le-a mulțumit celor care l-au sprijinit în acest demers.

„CEDO a condamnat azi România pentru încălcarea libertății mele de exprimare. Acum trei ani, CSM decisese sancționarea mea pentru o postare pe FB prin care îmi exprimam îngrijorarea cu privire la modalitatea în care politicul numește Șeful Statului Major al Armatei”, a scris Danileț pe Facebook.

Câți bani are de încasat Cristi Danileț de la statul român

În decizia CEDO se arată că a avut loc o încălcare a Articolului 10 din Convenția Drepturilor Omului. Totodată, s-a stabilit faptul că „statul pârât trebuie să plătească reclamantului, în contul bancar al reprezentantului său, în termen de trei luni de la data la care hotărârea devine definitivă (…) 5.232 EUR, plus orice sumă care poate fi datorată de reclamant cu titlu de impozit, pentru costuri și cheltuieli, care urmează să fie convertite în moneda statului pârât la cursul de schimb aplicabil la data soluționării”, conform deciziei.

Judecătorul Cristi Danileț a primit câștig de cauză la CEDO pentru postprile sale de pe rețelele de socializare

În vârstă de 48 de ani, Cristi Danileţ a primit în luna ianuarie, de la Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) decizia care îi permite să se pensioneze așa cum a cerut.

Aceste două hotărâri luate la CEDO spun multe despre anii în care Justiția se făcea la ordin, cu implicarea Binomului DNA-SRI, în zdrăngănit de cătușe sub camerele de filmat, cu o parte a presei care publica tot ce le livra procurorii. Pe vremea aceea, din sistem făcea parte și judecătorul Danileț, care acum și-a găsit și el dreptatea la CEDO, ca și „coruptul” Becali.

Amintim că România se află în topul țărilor condamnate la CEDO. La finele anului 2022, erau înregistrate 4.800 de dosare pentru încălcări ale drepturilor omului. Cele mai multe vizează condițiile precare din penitenciare.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre