Simona Ionescu / Redactor Șef

Guvernanții joacă alba-neagra cu pensiile. Dau cu o mână, iau cu două. Iată în ce situații sunt sute de mii de seniori

Guvernanții joacă alba-neagra cu pensiile. Dau cu o mână, iau cu două. Iată în ce situații sunt sute de mii de seniori
După ce au făcut multă vâlvă că vor mări pensiile, autoritățile își dau cu stângul în dreptul. O gravă eroare a făcut ca sute de mii de seniori să primească în ianuarie mai puțini bani la pensie.

Pensionarii primesc acum și vestea cea bună, pentru că vor primi banii înapoi. Toată nebunia de pornit de la un proiect de ordonanță de urgență, potrivit căruia pensionarii cu pensii mai mari de 4000 de lei vor plăti cu 10% mai mult la contribuția de sănătate.

Pensionarilor le vor fi înapoiați banii la următoarea pensie

CCR a dat totul peste cap și a decis că această plată este neconstituțională, întrucât nici o pensie, fie contributivă, fie special, nu poate fi micșorată prin OUG. Nici dacă sunt introduce impozite, nici prin alte contribuții impuse, pentru că astfel ar fi fost afectat dreptul fundamental la pensie, așa cum este acesta prevăzut în Constituție.

Doar că această decizie a Curții a fost dată pe 29 decembrie, când taloanele erau deja tipărite, așa că oamenilor le-au fost reținuți banii. Aceștia însă vor fi înapoiați pensionarilor la următoarea pensie, adică în februarie. Până atunci, românii vor putea trăi cum pot și mai ales cu ce pot.

Pensionarii vor primi și ajutoare sociale

Alături de cuponul de pensie, pensionarii cu venituri mici vor primi și ajutoarele sociale promise diferitelor categorii aflate în dificultate. În ianuarie se va acorda prima tranșă semestrială.

”Depăşim, cu această creştere, acel ultra-vehiculat 40%. Vreau să fim foarte clari şi foarte înţeleşi de la început: toate măsurile nu reprezintă o laudă pentru coaliţie sau o laudă pentru Guvern, le trecem doar în revistă pentru a discuta şi pentru a informa cetăţenii. (…)

“Deja se plătesc, s-a început plata din 4 ianuarie”

Aceste cupoane de pensie aferente lunii ianuarie au fost tipărite deja cu noul cuantum al punctului de pensie şi cu noul cuantum al pensiei şi pentru cei cu valoarea veniturilor până în 3.000 de lei ei au înscrisă şi suma măsurii de sprijin, măsură decisă de coaliţia politică care susţine Guvernul.

Și, odată cu plata pensiei, fie că încasează prin cont bancar sau cu poştaşul acasă, odată cu pensia cei care se încadrează în pragul de valori menţionat vor primi şi sumele de bani aferente primei tranşe semestriale din măsurile de sprijin, deja se plătesc, s-a început plata din 4 ianuarie”, a declarat Marius Budăi la Antena 3.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre