Tripitaka Koreana este locul unde se află toate textele și legile budiste care există până în acest moment.
Iată cum arată o „carte” scrisă pe 81.000 de plăci de lemn
70 de ani au trebuit să treacă pentru ca Tripitaka Koreana să fie realizată. Acest lucru s-a întâmplat în anul 1087, apoi „cartea” a fost distrusă în anul 1232, odată cu o invazie a mongolilor. În credința că Buddha va alunga acești invadatori, regele Gojong a dat poruncă să fie refăcută. Ca atare, între anii 1237-1248 plăcile de lemn au fost din nou sculptate din nou pe insula Ganghwa.
Lemnul a fost înmuiat în apă de mare, apoi plăcile gravate în alfabetul Hanja
Cu adevărat incredibilă a fost tehnica de lucru. Așa cum spune tradiția, timp de trei ani lemnul a fost înmuiat în apă de mare și ulterior tăiat în plăci individuale. Acest procedeu s-a făcut doar iarna pentru a nu se deforma. Mai apoi, plăcile au fost gravate în alfabetul Hanja și conțin mai bine de 52 de milioane de caractere, așezate în aproximativ 1.500 de titluri și 6.600 de volume. Munca a fost una titanică, dacă ne gândim că doar o singură placă de lemn are 70 cm lungime și doar 24 centimetri înălțime.
Cum sunt protejate plăcile de deteriorare
În primii ani ai dinastiei Yi, imensa carte a fost mutată la Templul Haeinsa, în apropiere de Daegu. Clădirile care găzduiește cartea, au fost ridicate în secolului al XV-lea, în cel mai înalt punct al templului, la o înălțime de 650 m deasupra nivelului mării.
S-a luat această decizie pentru ca plăcile de lemn să aibă ventilația necesară, dar și temperatura potrivită să nu se deterioreze. Și timp de 750 de ani plăcile au rezistat condițiilor meteorologice. În anul 1962 acestea au fost declarate comori naționale ale Coreei de Sud, iar în 1995 templul ridicat la rangul de sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. În anul 2000, după ani de cercetări, Tripitaka Koreana a fost pusă în format electronic.
Sursă foto: twitter
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook