Simona Ionescu / Redactor Șef

Încă o victimă COVID-19. Patriarhul Irinej a trecut la cele veșnice

Încă o victimă COVID-19. Patriarhul Irinej a trecut la cele veșnice
Patriarhul Irinej (Irineu) al Bisericii Ortodoxe Sârbe a trecut la cele veșnice în urma infectării cu noul coronavirus, a anunţat preşedintele sârb Aleksandar Vucic vineri, pe contul său oficial de Instagram.

Am fost onorat să vă cunosc. Oameni ca Preafericirea Voastră nu pleacă niciodată”, a scris Vucic sub o fotografie în alb-negru a patriarhului.

Patriarhul Irinej al Serbiei, în vârstă de 90 de ani, este considerat unul din „stâlpii ortodoxismului”, un conservator care exercita şi o influenţă politică majoră. El a fost depistat pozitiv cu noul coronavirus în data de 4 noiembrie, după ce a participat la înmormântarea Mitropolitului Muntenegrului, Amfilohie, cel mai înalt prelat din Biserica Ortodoxă Sârbă din această țară, care a murit, și acesta, tot de COVID-19. Patriarhul Irinej al Serbiei  a fost internat de atunci într-un spital militar din Belgrad.

Starea de sănătate a Patriarhului Irinej s-a agravat în cursul dimineţii de joi, când a fost intubat, a precizat echipa medicală. La finalul zilei, pentru acesta nu s-a mai putut face nimic.

Și episcopul desemnat pentru a-i urma în funcţie mitropolitului Amfilohie în calitate de lider al SPC în Muntenegru, Ioanichie, a contractat la rândul lui maladia COVID-19 şi a fost spitalizat cu simptome de pneumonie.

Un Patriarh cu viziune politică clară

Irinej a fost al 45-lea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe, funcție pe care a dobândit-o în 2010, păstorind aproximativ 12 milioane de credincioşi, mai ales din Serbia, Muntenegru şi Bosnia, dar având dieceze şi în SUA, Australia şi Europa Occidentală.

Amintim că Irinej s-a opus categoric independenţei Kosovo, fostă provincie sârbă locuită majoritar de albanezi, și considerată leagănul medieval al creştinătăţii ortodoxe sârbe. În Kosovo se găsesc unele dintre cele mai vechi și mai importante mănăstiri ale acestei Biserici.

De asemenea, Patriarhul Irinej a afirmat că Serbia ar trebui să adere la Uniunea Europeană „dacă UE respectă identitatea, cultura şi religia sârbe”.

Cine a fost Patriarhul Irinej

Patriarhul Irinej (Irinej – Gavrilovic) al Serbiei, arhiepiscop de Peć şi mitropolit de Belgrad-Karlovci, s-a născut în 28 august 1930, în localitatea Vidova, de lângă oraşul Čačak, Serbia. A absolvit Seminarul Teologic la Prizren şi Facultatea de Teologie Ortodoxă din Belgrad.

După absolvire, şi-a făcut serviciul militar timp de un an şi jumătate. Sfântul Sinod al Episcopilor Bisericii Ortodoxe Sârbe l-a numit profesor al Seminarului Teologic Prizren. Înainte de a-şi asuma această misiune a fost tuns în monahism la Mănăstirea Rakovica de lângă Belgrad, în octombrie 1959, de patriarhul Gherman al Serbiei, scrie Europalibera.

În aceeaşi lună, la Praznicul Sfintei Parascheva, 27 octombrie 1959, la Biserica Ruzica din Belgrad, a fost hirotonit ieromonah. În timpul în care a fost profesor la Seminarul Prizren, a făcut studii postuniversitare la Atena.

Sursa foto: Instagram

Inna s-a ascuns 21 de zile. De ce a făcut asta

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre