Postul Crăciunului, care începe pe 15 noiembrie și este plin de tradiții, amintește de postul de 40 de zile al profetului Moise pe Muntele Sinai, înainte de primirea Tablelor Legii.
24 decembrie este cea mai aspră zi din Postul Crăciunului
Spre deosebire de Postul Paștelui, care este foarte strict, Postul Crăciunului este mai blând, credincioșii având mai multe zile cu dezlegare la pește.
Cea mai aspră zi din Postul Crăciunului este Ajunul Nașterii Domnului, când se ține post negru, iar credincioșii așteaptă preotul, care va vesti Nașterea Mântuitorului. Se ajunează până după amiază, iar tradiția spune să se consume grâu fiert amestecat cu fructe și miere, în amintirea postului lui Daniel și a celor trei tineri din Babilon.
Ce nu aveți voie să faceți în Postul Crăciunului
Potrivit rânduielii bisericești, în Postul Crăciunului, credincioșii nu au voie să facă nunți, botezuri sau petreceri, să danseze, să fumeze, să bea alcool. De asemenea, nu se consumă carne, lapte, brânză, ouă și derivate din acestea.
În zilele de luni, miercuri și vineri se consumă produse fără ulei și nu se bea vin. Cele două produse se pot consuma în zilele de marți și joi. În Postul Crăciunului este dezlegare la pește pe 21 noiembrie, 23 noiembrie, 24 noiembrie, 25 noiembrie, 30 noiembrie, 1 decembrie, 3 decembrie, 5 decembrie, 6 decembrie, 7 decembrie, 8 decembrie, 12 decembrie, 14 decembrie, 15 decembrie.
Tradiții și obiceiuri mai puțin cunoscute
Bătrânii spun că așa cum va fi vremea din Postul Crăciunului, se poate ști ce primăvară urmează. Dacă vremea e liniștită, atunci primăvara va fi cu multe ploi. Tradiția spune că pentru a-și găsi jumătatea cât mai repede, fetele care nu sunt căsătorite obișnuiesc să bată pernele ca să aibă o soartă bună. În Postul Crăciunului, credincioșii trebuie să se roage din tot sufletul și să cânte colinde.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook
- Mocănița de pe Valea Vaserului. Un loc de poveste în Maramureș
- Doi concurenți s-au logodit în secret, în timpul filmărilor Asia Express
- România, codaşă în UE în privinţa banilor alocaţi pentru îngrijirea sănătăţii
- Bani în plus de Crăciun! Românii primesc al 13-lea salariu
- Cerere nebună în căsătorie pentru Teo Trandafir: „Mi-a pus banii pe piept. Erau atât de grei!”
- Asia Express, Proba care a făcut pe Anca Țurcașiu să țipe de frică:„Să mor eu dacă pot să facă asta! Nu pot...
- Misterul măștii lui Tutankhamon a fost rezolvat! Ce s-a întâmplat într-adevăr la moartea faraonului
- Ultima apariție a Ronei Hartner. Își pregătise deja locul de veci
- Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
- Rugăciunea mamei pentru fiul ei, cea mai puternică binecuvântare
- Drama familiei Prigoană continuă: declarațiile Mihaelei Botezatu și reacția Adrianei Bahmuțeanu