Simona Ionescu / Redactor Șef

Începe Postul Crăciunului. Tradiții vechi, ce nu aveți voie să faceți sub nici o formă în această perioadă

Începe Postul Crăciunului. Tradiții vechi, ce nu aveți voie să faceți sub nici o formă în această perioadă
Potrivit calendarului ortodox, credincioșii vor intra în Postul Crăciunului pe data de 15 noiembrie și vor încheia postul pe 24 decembrie. Ce tradiții se respectă în această perioadă.

Postul Crăciunului, care începe pe 15 noiembrie și este plin de tradiții, amintește de postul de 40 de zile al profetului Moise pe Muntele Sinai, înainte de primirea Tablelor Legii.

24 decembrie este cea mai aspră zi din Postul Crăciunului

Spre deosebire de Postul Paștelui, care este foarte strict, Postul Crăciunului este mai blând, credincioșii având mai multe zile cu dezlegare la pește.

Cea mai aspră zi din Postul Crăciunului este Ajunul Nașterii Domnului, când se ține post negru, iar credincioșii așteaptă preotul, care va vesti Nașterea Mântuitorului. Se ajunează până după amiază, iar tradiția spune să se consume grâu fiert amestecat cu fructe și miere, în amintirea postului lui Daniel și a celor trei tineri din Babilon.

Ce nu aveți voie să faceți în Postul Crăciunului

Potrivit rânduielii bisericești, în Postul Crăciunului, credincioșii nu au voie să facă nunți, botezuri sau petreceri, să danseze, să fumeze, să bea alcool. De asemenea, nu se consumă carne, lapte, brânză, ouă și derivate din acestea.

În zilele de luni, miercuri și vineri se consumă produse fără ulei și nu se bea vin. Cele două produse se pot consuma în zilele de marți și joi. În Postul Crăciunului este dezlegare la pește pe 21 noiembrie, 23 noiembrie, 24 noiembrie, 25 noiembrie, 30 noiembrie, 1 decembrie, 3 decembrie, 5 decembrie, 6 decembrie, 7 decembrie, 8 decembrie, 12 decembrie, 14 decembrie, 15 decembrie.

Tradiții și obiceiuri mai puțin cunoscute

Bătrânii spun că așa cum va fi vremea din Postul Crăciunului, se poate ști ce primăvară urmează. Dacă vremea e liniștită, atunci primăvara va fi cu multe ploi. Tradiția spune că pentru a-și găsi jumătatea cât mai repede, fetele care nu sunt căsătorite obișnuiesc să bată pernele ca să aibă o soartă bună. În Postul Crăciunului, credincioșii trebuie să se roage din tot sufletul și să cânte colinde.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri