Simona Ionescu / Redactor Șef

Începe Săptămâna Patimilor. Ce nu este bine să faceți în această perioadă

Începe Săptămâna Patimilor. Ce nu este bine să faceți în această perioadă
Pe 18 aprilie 2022, întreaga creștinătate intră în ultima săptămână a Postului Paştilor, numită Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare.

Săptămâna Patimilor este cea mai importantă din Postul Paștelui. Începând din seara de Florii, până în Vinerea Mare, în biserici se săvârşesc deniile.

Începe Săptămâna Patimilor. Ce nu este bine să faceți în această perioadă

Potrivit rânduielilor canonice, în această săptămână, se nu se mănâncă nimic până seara, iar fiecare zi are o semnificație specială. De asemenea, se recomandă abstinenţa conjugală şi rugăciunea, pentru a primi, așa cum se cuvine Învierea Domnului. Tradiția spune că în Săptămâna Mare nu este bine să fie consumate mâncăruri care conţin oţet, pentru că Mântuitorului i s-a dat să bea această licoare. Totodată nimeni nu are voie să doarmă în Joia Mare, pentru că va fi leneș tot anul.

În Joia Mare se săvârșește ritualul spălatului picioarelor

Potrivit tradiției în Lunea, Marțea și Miercurea mare se oficiază Liturgia darurilor mai înainte sfinţite. În Joia Mare are loc Liturghia Sfântului Vasile Cel Mare, împreună cu Vecernia iar în unele mănăstiri și ritualul spălării picioarelor, când starețul face acest lucru monahilor.

Acesta amintește de momentul în care Mântuitorul, înainte de Cina cea de Taină, a spălat picioarele ucenicilor. Întrucât Vinerea Mare este zi aliturgică, nu se săvârşeşte Sânta Liturghie.

În dimineața Vinerii Negre este scos Epitaful din Sfântul Altar şi aşezat pe o masă, în mijlocul bisericii, alături de Sfânta Cruce în faţă, scoasă din Joia Mare. Seara este oficiată slujba Prohodului Domnului, când credincioșii alături de preoți înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf.

Semnificaţiile Deniilor

Săptămâna Mare este și momentul în care credincioșii merg la denii, considerate pilde pentru aceștia. Lunea Mare se amintește de Patriarhul Iosif, care a fost vândut de fraţii săi, în Egipt și se pomenește și smochinul neroditor, blestemat să se usuce pentru că nu făcea rod.

Este o pildă din care omul trebuie să înțeleagă că Dumnezeu este nu doar iubire, ci și dreptate. Marțea Mare, în biserici se rostește pilda celor zece fecioare, împreună cu cea a talanților. Care ne îndeamnă să ieșim mereu în întâmpinarea Domnului prin fapte bune și suflet curat. Miercurea Mare este pomenirea femeii păcătoase, care i-a uns cu mir picioarele Mântuitorului. Un semn al pocăinței omului păcătos.

În Joia Mare se prăznuiesc patru evenimente importante din viaţa Mântuitorului: Spălarea picioarelor, Cina cea de Taină, Rugăciunea din Grădina Ghetsimani şi Vânzarea şi prinderea Domnului. Specific Joii Mari este citirea celor 12 Evanghelii. Vinerea Mare este ziua de pomenire a înfricoşătoarelor Patimi ale Mântuitorului.

Tot în această zi tâlharul care a fost răstignit alături de Hristos s-a mărturisit și a ajuns în Rai. În Vinerea Neagră nimeni nu are voie să pescuiască, altfel va avea ghinion tot anul.

Sursă foto: alba24

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre