Simona Ionescu / Redactor Șef

Incredibil cum au fost aduși teroriștii de la Moscova în sala de judecată. Furia lui Putin e la cote maxime

Incredibil cum au fost aduși teroriștii de la Moscova în sala de judecată. Furia lui Putin e la cote maxime
Vladimir Putin e de neoprit. Autorii masacrului de la Moscova au fost duși duminică seară în fața judecătorilor unui tribunal districtual din capitala Rusiei. Ce se va întâmpla cu teroriștii.

Rușii i-au găsit pe cei patru teroriști care ar fi atacat o sală de concerte din Moscova și au ucis mai mult de 140 de persoane. Potrivit unui comunicat al tribunalului Basmanni din Moscova, aceștia pot primi închisoare pe viață.

Autoritățile rusești spun că cei patru bărbați acuzați de terorism sunt Dalerdzhon Mirzoyev, Saidakrami Murodali Rachabalizoda, Shamsidin Fariduni și Muhammadsobir Fayzov.

Rușii i-au supus pe teroriști la șocuri electrice

Un material video a arătat cum au fost conduși de polițiști mascați în tribunalul districtual Basmanny din capitala rusă trei dintre ei. Al patrulea a ajuns într-un scaun cu rotile. Gruparea Stat Islamic a declarat că a comis atentatul de vineri de la sala de concerte Crocus și a postat dovezi video.

Atentatul aparține unei ramuri cunoscută sub numele de Statul Islamic în Khorasan, sau IS-K. Înregistrarea video a fost verificată ca fiind autentică de către BBC. Oficialii ruși au susținut, fără dovezi, implicarea Ucrainei, afirmând că li s-ar fi „pregătit o fereastră” pentru a le permite să treacă granița și să fugă pe teritoriul ucrainean.

Teroriștii au fost supuși la interogratorii de autoritățile rusești. Sursă foto: BBC

Kievul spune că afirmația este „absurdă”. Toți par să fie bătuți, iar sursele spun că forțele de securitate rusești au difuzat înregistrări video cu ședințe de interogatoriu brutale. Rapoartele sugerează și că cel puțin unul dintre ei ar fi suferit șocuri electrice.

Unuia dintre teroriști îi lipsea un ochi

Bărbații pe care instanța i-a identificat ca fiind Mirzoyev și Rachabalizoda aveau ochii învinețiți, iar urechea celui din urmă era puternic bandajată. Se pare că a fost parțial tăiată în timpul arestării. De asemenea, Mirzoyev părea să aibă o pungă de plastic ruptă înfășurată în jurul gâtului.

Fața bărbatului identificat drept Fariduni era foarte umflată, în timp ce bărbatul identificat drept Fayzov părea să-și piardă cunoștința în timp ce era adus în instanță într-un scaun cu rotile și purta un halat de spital subțire. Potrivit agenției de știri Reuters, se pare că îi lipsea un ochi. Toți patru au fost ținuți într-o cabină cu geamuri de sticlă și au fost păziți de polițiști mascați.

Cum au fost aduși teroriștii în sala de judecată

O declarație a instanței pe serviciul de mesagerie Telegram a precizat că Mirzoyev și Rachabalizoda și-ar fi recunoscut vina „în totalitate”. Bărbații au fost identificați ca fiind cetățeni din Tadjikistan, a precizat agenția de știri de stat rusă Tass. Toți patru vor fi ținuți în arest preventiv până cel puțin la 22 mai, a adăugat tribunalul.

În urma atacului a pierit și o regină a frumuseții

Patru bărbați înarmați au luat cu asalt vineri seară sala de concerte Crocus din Krasnogorsk, o suburbie din nordul Moscovei, și au început să tragă asupra unora dintre cele aproximativ 6.000 de persoane care asistau la un concert rock. Atacatorii au provocat, de asemenea, incendii care au cuprins sala și au provocat prăbușirea acoperișului.

În urma atacului a pierit și Ekaterina Novoselova, fostă regină a frumuseții

Autoritățile ruse au declarat că 140 de persoane au fost ucise și peste 100 rănite. Printre persoanele care și-au pierdut viața în masacrul de la Moscova s-a numărat și o fostă regină a frumuseții. Ekaterina Novoselova, în vârstă de 42 de ani, a fost trecută pe lista Ministerului rus al Sănătății ca pierind în atacul de la sala de concerte. Femeia câștigase concursuri de frumusețe în 2001 în orașul natal Tver și locuia de curând la Moscova.

Numărul morților se pare că a crescut la 143 de persoane

O altă victimă a fost Natalia Zudina, în vârstă de 44 de ani, absolventă a Universității de Stat de Economie din Ural, originară din Ekaterinburg. Pavel Okishev, în vârstă de 34 de ani, care se afla la doar câteva zile de la împlinirea vârstei de 35 de ani, și soția sa, fotografa Irina Okisheva, în vârstă de 33 de ani, au fost uciși.

Cuplul era originar din Kirov și era împreună din 2012. Un băiat de opt ani s-a aflat printre persoanele rănite și se pare că se află în stare critică la spital. Editorul televiziunii de stat ruse Margarita Simonyan a declarat că numărul morților a crescut la 143, dar nu a precizat sursa informației sale.

Atentat Rusia

Ramura IS-K operează în principal în Afganistan și în părți din Asia Centrală

Nu ar fi prima dată când SI și aliații săi au atacat Rusia sau interesele sale în străinătate. Gruparea a revendicat bombardarea unui avion rusesc deasupra Egiptului în 2015, cu 224 de persoane la bord, majoritatea cetățeni ruși. De asemenea, a revendicat un atac cu bombă în 2017 la metroul din Sankt Petersburg, care a ucis 15 persoane.

Analiștii de securitate spun că grupul consideră Rusia o țintă principală din mai multe motive, inclusiv rolul țării în distrugerea bazei de putere a SI în Siria. Asigurând în același timp guvernarea președintelui Bashar al-Assad, cele două războaie brutale purtate de Moscova în Cecenia majoritar musulmană în perioada 1994-2009 și invazia din epoca sovietică a Afganistanului.

IS-K operează în principal în Afganistan și în părți din Asia Centrală, iar numele său se bazează pe un termen vechi pentru această regiune. Se numără printre cele mai capabile și mai active ramuri ale SI și a fost responsabilă pentru atacurile sinucigașe mortale de pe aeroportul din Kabul în timpul retragerii haotice a americanilor din august și septembrie 2021. Ramura îl critică frecvent pe președintele Vladimir Putin în propaganda sa.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre