Simona Ionescu / Redactor Șef

Incredibila poveste a Piramidei Magicianului. Vrăjitoarea, piticul și regele

Incredibila poveste a Piramidei Magicianului. Vrăjitoarea, piticul și regele
În inima minunii arheologice a vechiului oraș mayaș Uxmal, un loc neobișnuit, care combină arhitectura unică cu mitologia mayașă se află Piramida Magicianului, o structură captivantă care sfidează convențiile cu designul său eliptic unic. Iată povestea.

O vrăjitoare și un pitic au construit templul și au țesut magia chiar în pietrele din Uxmal. Iată uluitoare poveste a Piramidei Magicianului.

Oul magic

Legenda Piramidei Magicianului nu a fost consemnată în texte antice, singurele versiuni ale acesteia fiind doar relatări transmise de-a lungul anilor de către populația indigenă Maya. Nu se știe cu exactitate cât de vechi sunt poveștile, precum și numele original al piramidei. Cea mai cunoscută și cea mai bine înregistrată versiune a legendei i-a fost povestită lui John Lloyd Stephens, un explorator, scriitor și diplomat american care a făcut două vizite la sit între 1839 și 1841.

El a fost cel care a făcut piramida celebră în cartea sa, „Incidents of Travel in the Yucatan”. În 1840, Stephens a aflat povestea de la un localnic mayaș. Potrivit legendei, spune că, în urmă cu mult timp, pe locul unde se află acum piramida era o colibă deținută și locuită de o bătrână, despre care se spunea că ar fi vrăjitoare. Într-o zi, această bătrână a început să plângă și să sufere pentru că nu avea copii.

Un mare domn sau rege

Fiind vrăjitoare, soluția ei a fost să se folosească de magia ei pentru a face un copil. A luat un ou, l-a înfășurat în pânză și l-a ascuns într-un colț al colibei sale. A verificat zilnic oul până când, într-o zi, o creatură mică, asemănătoare unui copil, a ieșit din ou. Încântată, bătrâna vrăjitoare a revendicat copilul ca fiind fiul ei.

L-a alăptat, l-a iubit și l-a îngrijit cu atâta dragoste încât, în decurs de un an, acesta s-a dezvoltat până la punctul în care mergea și vorbea ca un bărbat, în ciuda staturii sale mici. Copilul a încetat curând să mai crească, dar ea era incredibil de mândră de fiul ei și i-a spus că într-o zi va fi un mare domn sau rege.

Provocarea piticului

Nu după mult timp, ea i-a spus fiului ei să se apropie de casa regelui pentru a-l provoca la o probă de forță. La început, piticul a refuzat, dar mama sa a insistat și fiind un fiu ascultător, a acceptat în cele din urmă. Nevăzând nicio amenințare, gărzile regelui l-au lăsat să intre, iar acesta a fost de acord cu provocarea piticului. Încercarea a fost simplă, regele i-a cerut piticului să ridice o piatră care cântărea trei arrobas (o unitate de greutate spaniolă veche), echivalentul a 34 kg în prezent.

Piticul îngrozit a fugit plângând înapoi la mama sa, căreia i-a spus că nu poate face asta. Cu toate acestea, vrăjitoarea era bătrână și înțeleaptă și și-a trimis fiul direct înapoi la rege cu un mesaj. I-a spus regelui să ridice mai întâi piatra și apoi o va face și el la rândul său. Regele a ridicat piatra și piticul a urmat exemplul. În restul zilei, piticul a fost supus la mai multe teste, dar pe toate le trecea.

Construirea piramidei

Jenat și revoltat, regele s-a săturat și a decis să-i încredințeze piticului o sarcină imposibilă. Acesta trebuie să construiască o casă mai înaltă decât orice altă clădire din oraș.

O altă vedere a Piramidei Magicianului, cu designul său neobișnuit. Pot fi observate multiplele straturi de construcție

Avea la dispoziție o singură noapte și, dacă nu reușea, era condamnat la moarte. Încă o dată, acesta a fugit înapoi la mama sa iar vrăjitoarea i-a spus să nu renunțe și să se meargă la culcare.

În dimineața următoare, regatul s-a trezit și a găsit Piramida Magicianului terminată și dominând restul orașului. Dar regele a fost nemulțumit și l-a chemat pe pitic. A venit cu un alt test și i-a ordonat să meargă să aducă două pachete de lemn de Cogoil, un lemn deosebit de rezistent. Mai întâi, regele urma să rupă scândurile deasupra capului piticului și apoi piticul urma să facă la fel.

Torța magică

Fiul s-a întors pentru ultima oară la mama sa. Vrăjitoarea i-a spus să se liniștească și i-a pus o tortiță magică pe cap. Procesul s-a desfășurat în fața celor mai bogați și mai puternici din oraș. Regele a rupt băț după băț peste capul piticului, fără niciun efect. A încercat să se retragă, dar știa că era prea târziu. Al doilea băț pe care piticul l-a spart peste capul regelui i-a făcut craniul bucăți. Regele a murit la picioarele piticului, iar piticul a devenit noul rege. Acesta a continuat să domnească peste Uxmal timp de mulți ani.

Băiatul care nu s-a născut din femeie

Alte versiuni au eliminat-o pe bătrâna vrăjitoare în favoarea unor aspecte care se leagă de mitologia maya mai largă. Într-o versiune populară, piticul este un zeu numit Itzamma sau Itzamna și a construit singur piramida folosind magia. Este vorba despre un zeu creator și magician, important în mitologia mayașă. Potrivit unei alte legende, e vorba de un băiat normal, care este maturizat magic peste noapte de către vrăjitoare.

Există și versiunea care apare într-un ghid turistic modern din Uxmal, potrivit căreia s-a profețit de mult timp că un băiat va conduce într-o zi Uxmal „nefiind născut din femeie”. Când acest băiat l-a abordat pe rege, acesta a ordonat să fie executat, dar a declarat că va fi cruțat dacă va reuși să îndeplinească trei sarcini imposibile, inclusiv construirea piramidei. Această versiune este similară cu cea povestită lui Stephens, dar elimină elementul de competiție și moartea regelui.

Piramida construită în trei secole

Legenda a apărut probabil ca o modalitate de a explica caracteristicile extraordinare și unice ale Piramidei Magicianului, cum ar fi forma sa eliptică neconvențională și construcția rapidă atribuită lui Itzamna. Arheologii cred însă că piramida masivă a fost construită în trei secole și a fost creată prin practica tradițională de suprapunere.

Ceea ce înseamnă că piramida a crescut pe măsură ce noi structuri erau construite peste cele vechi. Finalizată în jurul anului 1000 d.Hr., piramida a fost ridicată în perioada Clasicului Târziu, în care civilizația mayașă a început să intre în declin. Fără înregistrări scrise, generațiile ulterioare au povestit legenda Uxmal pentru a explica existența unei clădiri masive pe care nu o puteau explica altfel.

Sursă foto: www.historicmysteries.com

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre