Simona Ionescu / Redactor Șef

Informații de ultimă oră pentru beneficiarii pensiei de urmaș. Care e data limită de depunere a dovezilor

Informații de ultimă oră pentru beneficiarii pensiei de urmaș. Care e data limită de depunere a dovezilor
Potrivit noilor informații oferite de Casa de Pensii, beneficiarii pensiei de urmaș trebuie să facă dovada că-și continuă studiile pentru anul universitar 2023-2024 până la data de 25 octombrie 2023.

Tot ce au de făcut beneficiarii este ca până la această dată să depună o declarație pe proprie răspundere din care să rezulte că își continuă studiile. Adeverința trebuie depusă la Casa de Pensii. Pentru ca munca să le fie ușurată, declarația pe propria răspundere poate fi descărcată de pe site-ul oficial al Casei de Pensii.

Cine poate beneficia de pensie de urmaș

Potrivit informațiilor oferite de Casa Națională de Pensii, pot beneficia de pensie de urmaș copiii persoanelor decedate până la vârsta de 16 ani sau până la vârsta de 26 de ani, dacă aceștia continuă studiile într-o formă de învățământ organizată conform legii, până la finalizarea acestora. De asemenea, pot avea pensie de urmaș copiii care au invaliditate de orice grad, iar boala a apărut înainte de împlinirea vârstei de 16 ani sau 26 de ani.

Ce acte sunt necesare

Conform cnpp.ro, actele necesare necesare înscrierii la pensia de urmaș sunt: cerere pentru înscrierea la pensie de urmaş, actele de stare civilă ale urmaşilor şi reprezentantului legal, după caz, original  şi copie.

Cine beneficiază de pensie de urmaș

Mai aveți nevoie de decizia medicală asupra capacităţii de muncă (original), precum și de decizia de pensie/talonul de plată a pensiei, pentru cazurile în care susţinătorul decedat avea calitatea de pensionar (copie).

Dar și de adeverinţa de studii (elev sau student), în cazul urmaşilor copii în vârstă de peste 16 ani, în original precum și de actul doveditor „al cauzei decesului, cu excepţia situaţiilor în care susţinătorul decedat avea calitatea de pensionar (copie)”.

Alte documente pentru întocmirea dosarului sunt „copie FIAM, pentru decesul cauzat de accident de muncă, copie BP2 şi copie certificat medical constatator al decesului, pentru decesul cauzat de boală profesională și declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că urmaşul nu a fost condamnat prin sentinţă rămasă definitivă pentru infracţiunea de omor sau tentativă de omor comisă asupra susţinătorului”, potrivit cnpp.ro.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre